2024. május 12., vasárnap

Anjou – A liliom útvesztői Zentán

A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház szeptember 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel vendégszerepel a zentai Művelődési Ház nagytermében, ahol az Anjou – A liliom útvesztői című előadás kerül bemutatásra a Jászai Mari-díjas Andrási Attila rendezésében.

A történelmi tematikájú előadás a 16 éves nápolyi Johanna királynő és a 21 éves Nagy Lajos király történetét mutatja be az I. nápolyi hadjárat idején.

Az előadás Bölcs Róbert nápolyi király és felesége, Sancia királyné közötti párbeszéddel kezdődik: Bölcs Róbert fia halott. A királyné azzal vádolja a királyt, hogy az ő bűneiért halt meg a fia. Mi volt a bűne? A biztos halálba küldte a nápolyi trón örökösét, a gyermek Róbertet lázadó dalmátok és bosnyákok közé, hogy elfoglalja jogos jussát, a magyar trónt.

Nagy Lajos, immár ő a magyar király, végső vereséget mér a tatár hordára, aki még ebben az időben is ostromolja az ország határait. Majd követet küld III. Edward angol királyhoz, hogy segítse trónra öccsét, Endre herceget Nápolyban és vessenek közösen véget a pápák avignoni fogságának. Endre herceg azonban merénylet áldozata lesz. A Nagy Lajos királynak szánt Mária hercegnőt pedig a Durazzói herceg megszökteti. Nagy Lajos elindul hát, hogy a nagyhatalmú és gazdag Magyar Királyság hatalmát kiterjessze Nápolyra és az Adriai-tenger mindkét oldalát birtokolja.

A jegypénztár nyitvatartási ideje hétfőn, szerdán és pénteken 9 –12 és 17 –19 óra között, valamint kedden és csütörtökön 9 –12 óra között, illetve minden előadás kezdete előtt egy órával.

(Fotók: Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház)