2024. május 9., csütörtök

Ősbemutatóval indul az évad

A Nemo kapitány családi musicalként szólal meg az Újvidéki Színház színpadán

Verne egyik legérdekesebb regényét – melyben olvadó jéghegyek, kihalt állatfajok, elsüllyedt birodalmak, fegyverropogás és a történelem első éneklő tengeralattjárója jelenik meg – Lénárd Róbert írta színpadra. Erős Ervin és Klemm Dávid hol érzelmes, hol derűs, hol komor zenéjére pedig Gyenes Ildikó koreografált táncokat. A rendező Puskás Zoltán.

A Nautilus tengeralattjáró és legénysége rejtelmes, izgalmas történetét szeptember 16-án mutatják be.

Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője szerint nagyon jó évadkezdési lehetőség a darab, mivel a szebb jövőbe próbál látni.

– Elsődleges célunk a szórakoztatás, de tanulni is lehet valamit az előadásból. Igyekeztünk, amennyire csak lehet kor(határ)talanítani. Nyilván vannak itt olyan témák, amik nem biztos, hogy rögtön elsőre érthetők lesznek mondjuk egy ötévesnek, de minden olyan szabályt betartunk, ami korhatár alatt tartja ezt az előadást. Nagyon látványosra sikeredett az előadás, van benne zene, tánc, vicces figurák. A kosztümöknek hála pedig vizuálisan is egy nagyon izgalmas produkcióról van szó – mondta Lénárd Róbert, aki időtlenné szerette volna tenni a darabot.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

– A történet ugyan nem a mai korban játszódik, mert egyszerűen nem tud abban játszódni, ugyanis a sztorinak van egy alapvető sajátossága, miszerint tengeralattjárók nem léteznek, kivéve a Nautilust. Ugyanakkor rengeteg benne az áthallás. A regény sztorija nagyon jól működik ma is, és meglehetősen érdekesen adaptálható. Bár nagyon kötöttnek tűnik a XIX. századi tudományos és fantasztikus történet, ennek ellenére Vernének sok olyan igazsága van, ami nagyon jól újrahasznosítható, vagy reciklálható a XXI. században. Először csak a klímavédelem volt a fejemben a mű kapcsán, de akkor még nem volt háború Európában. Ez a regény olvasható nagyon szorosan úgy, mint egy háborúellenes írás, és nyilván ebben a pillanatban elég nehéz lett volna nem kiaknázni ezt a témát – tette hozzá.

Huszta Dániel alakítja a darab főszerepét, azaz Nemo kapitányt.

– Az én olvasatom szerint Nemo kapitány egy annyira megfoghatatlan figura, hogy nem lehet azt sem eldönteni a regény alatt, hogy ő tulajdonképpen a főgonosz, vagy a főhős. Tudjuk, hogy miért alkotta meg a tengeralattjárót, azt is, hogy miért támadja meg a hadihajókat, de igazság szerint ez az egész, amit ő csinál, egy nagyon alattomos és gonosz dolog. A három hajótöröttel, akik túlélik a hajószerencsétlenséget, viszont jót tesz. Megváltoztatja a gondolkodásmódjukat az egész világról. Ezt a kettősséget próbáltam megfogni a próbák során – emelte ki a színész.

Figura Terézia lesz a kapitány első tisztje.

– Nemo kapitány első segédje vagyok, aki akkor is, amikor a kapitány hullámvölgyben van, ott áll mellette és kiáll minden döntése mellett, követi őt. Tulajdonképpen ez egy nagyon izgalmas szerep azért, mert az volt az instrukció, hogy egyrészt nő is legyen, másrészről pedig ott kell, hogy legyen az a keménység is benne, ami megadja azt a tiszti rangot, amit képvisel magán a tengeralattjárón. Ezt a kettősséget kellett a jelenetekben megmutatni. Azt gondolom, ezt azért is izgalmas darab, mert musical formájában még sehol nem készítették el – fogalmazott Figura Terézia.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Az előadásban Kőrösi István alakítja Pierre Aronnax szerepét, Philip Conseil Szalai Bence lesz, Ned Land Sirmer Zoltán, a szakácsnő Banka Lívia, Jevgenyij László Roland, Farragut kapitány Gombos Dániel, az Egy kannibált pedig Pongó Gábor játssza.

A Nautilus legénysége, az Abraham Lincoln hajó legénysége és kannibálok szerepében Crnkovity Gabriellát, Dudás Dánielt, Ferenc Ágotát, Német Attilát, Simon Melindát/Vorkapić Anját és Tóth Dánielt láthatjuk.