2024. május 9., csütörtök

A magyar nóta és a csárdás él és élni is fog

A hétvégén Torontálvásárhelyen lezajlott a 27. VIVE-fesztivál

A hétvégén a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthonban megtartották a 27. VIVE-fesztivált, a magyar nóták és csárdások fesztiválját. Az esemény célja a magyar nóta népszerűsítése, valamint az, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson az amatőr magyarnóta-énekeseknek, az új magyarnóta- és csárdásszerzőknek.

A rendezvényt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki a magyar nóta és a csárdás kultuszának megkérdőjelezhetetlenségét hangsúlyozta.

A rendezvényt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg (Fotó: Szunyog Tibor)

A rendezvényt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg (Fotó: Szunyog Tibor)

– A magyar nóta és a csárdás él és élni is fog. A VIVE-n évről évre azt láthatjuk, hogy vannak, akik érezhetően a szívükön viselik magyarságunk egyik hatalmas közösségépítő erejével bíró, megfogható, élvezhető szeletét. Számunkra a zene a határokon átívelő kapocs, a feltétel nélküli szeretet, az önzetlenség, a szív csodája. Az a csoda, amellyel élünk, amelyben élünk, és amely élni tanít bennünket. A dél-bánáti szórványközösséggel kapcsolatban különösen fontos megemlíteni azt, hogy az itt élők elődjei is csak hinni tudtak abban, hogy örökül hagyott magyarságuk, szeretettel és odaadással összegyűjtött kultúrájuk a megmutatni kívánt magyar hagyományaik szellemében kitárható. Mi politikusok, mi vajdaságiak mindenkor az identitás megőrzését és a magyar közösség odaadó szolgálatát helyezzük mindenek elé, a teljes közösségét – húzta alá Kovács Elvira.

Horti László, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon igazgatója sikeresnek ítélte a rendezvényt.

– Igaz, hogy fogyatkozunk, fogyatkoznak a magyar nótaénekesek, a fiatalok és az idősebbek is, tehát mindenki, aki idáig kedvelte, ápolta és jelen volt ezen a fesztiválon, de mindezek ellenére is én úgy gondolom, hogy meg lehetünk elégedve azzal, hogy az idén négy amatőr énekesünk is volt, és tizenegy új szerzeményt mutattunk be – mondta Horti László.

A fesztivál díjazottjai Horti László, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon igazgatójának a társaságában (Fotó: Szunyog Tibor)

A fesztivál díjazottjai Horti László, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon igazgatójának a társaságában (Fotó: Szunyog Tibor)

A VIVE, a hagyományoknak megfelelően, idén is három részből állt. Az esemény elején a közönség az amatőr énekesek produkcióit hallgathatta meg, majd ezt követte az új szerzemények megmérettetése, a legvégén pedig sor került a gálára, melynek keretében a VIVE oszlopos tagjai szórakoztatták a jelenlevőket. Az énekeseket a fesztivál alkalmi zenekara kísérte Dékány Imre prímás vezetésével.

A Bolyos Miklós, Győri Zoltán és Bakator János alkotta zsűri az amatőr énekesek mezőnyében a legjobbnak a muzslyai Muhi Dánielt látta. Másodikként a kúlai Fenyvesi Petronella zárt, a harmadik pedig a magyarkanizsai Ördög Mihály lett.

Az új szerzemények kategóriájában első díjban részesítették a Ha felcsendül egy szép nóta című dalt, melynek a szövegét Szénási Beretka Eszter írta, Szabó Dékány Zsófia pedig megzenésítette és előadta. A második helyezett a Palicsi csárdás című nóta lett, melynek a szövegét és a zenéjét is Juhász Gábor írta, Szabó Dékány Zsófia pedig előadta. A harmadik díjat az Édesapám úgy hiányzol című nóta érdemelte ki, melynek a szövegét Tarr István, a zenéjét Horváth Lívia írta, és Erős Mónika adta elő.

A közönségdíjas előadás a Nyári estén fenn az égen című előadás lett, melynek a szövegét Szénási Beretka Eszter írta, Mezei Szimóna zenésítette meg, majd ő Mezei Mónikával, az édesanyjával adta elő.

Az ünnepi rendezvény a torontálvásárhelyiek himnuszaként ismert Kék nefelejcs... kezdetű nótával zárult. A gálaműsort a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és Antalfalva Község támogatta.