2024. május 12., vasárnap

Hazafiasság, tálentum, kitartás

– A mai nap a megemlékezésről, a büszkeségről és a háláról szól, a csendes munkával vagy a zajos sikerként elért eredményeket ünneplő, magyar örömről. Hazafiságról, tálentumról, kitartásról, szorgalomról, a szabadság kiteljesítéséről – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán hétfőn az Országházban.

Az államfő a kitüntetettekhez fordulva azt mondta, 1990 után a szabadság esélyt teremtett: a politikai béke, a jó kormányzás, a gazdasági fejlődés, az alkotás lehetőségét adta meg. A most kitüntetettek pályája ezt követően teljesedett ki. Magyarország szabadsága biztosította az alkotómunka szabadságát.

„Az 1990-ben visszanyert szabadságunk – az Önök munkája révén – nemcsak megerősödött, de meg is sokszorozódott" – méltatta a kitüntetetteket az államfő.

Áder János úgy fogalmazott, a személyes szabadság kiteljesedése meghozta a közösség szabadságát is. „Életünk igényesebb, tudásunk pontosabb lett. Nemzetünk gyarapodóvá válhatott" - mondta az államfő, aki hozzátette azt is, hogy a most kitüntetettek személyes eredményei ma már a magyarság közös kincsei.

„A mai nap a megemlékezésről, a büszkeségről és a háláról szól. A csendes munkával vagy a zajos sikerként elért eredményeket ünneplő, magyar örömről. Hazafiságról, tálentumról, kitartásról, szorgalomról, a szabadság kiteljesítéséről" – hangsúlyozta az államfő, aki Kossuth Lajos szavait idézve úgy fogalmazott: „mindez kimeríthetetlen forrása közös szellemi, gazdasági, lelki erőnknek".

Áder János beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: „Tégy minden jót, ami tőled telik; s mindenütt, hol alkalom nyílik; s hogy minél nagyobb sikerrel tehess: lelkedet eszközökkel gazdagítani, szüntelen igyekezzél".

A köztársasági elnök a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt adta át az Országházban. Kossuth-díjat kapott mások mellett Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas előadóművész,  Király László Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, Lakatos Mónika előadóművész, énekesnő, zeneszerző, szövegíró, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész. A Kossuth-díjat megosztva kapták a Kodály Vonósnégyes tagjai.

Széchenyi-díjat kapott mások mellett Acsády László agykutató, Bagdy György László neurofarmakológus, Bányai Éva pszichológus, Lánczi András politológus, filozófus, M. Kiss Sándor történész, S. Varga Pál irodalomtörténész, Szenti Tibor író, etnográfus, Vörös Győző ókorkutató, régész, egyiptológus.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott Buda Ferenc, a nemzet művésze, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott mások mellett Baán László közgazdász, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Lukijan Pantelić, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye megyés püspöke, Ókovács Szilveszter operaénekes, művésztanár.