2024. május 14., kedd

Négy díj a vajdasági alkotóknak

Békéscsabán még egy hónapig megtekinthetők a munkák

A hétvégén immár 18. alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál, és a hozzá kapcsolódó Ünnepi alkalmak népi textíliái című pályázati kiállítás Békéscsabán. A konferencia és a pályázat meghirdetői a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége volt. Évről évre egyre több alkotótól érkeznek munkák a textilfesztiválra, amelyek már a kor igényeit és praktikumait is szem előtt tartják. A pályázatra 1630 alkotás érkezett, melyből 65 díjat osztottak ki. Ezeket a munkákat és a zsűri által kiválasztott további 800 alkotást a Munkácsy Mihály Múzeum két termében, valamint a Békés Megyei Könyvtár termeiben lehet megtekinteni egy hónapon keresztül.

A díjazott alkotások között vajdaságiak is találhatóak: az újvidéki Zuberec Vera népi iparművész a dunántúli vagdalásos hímzéssel készült terítőjével kiemelt első díjat érdemelt ki, a zentai/vajdasági viseletkészítő csoport kupuszinai/bácskertesi hímzéssel díszített öltözetével első helyezést ért el, a temerini Kovács Erzsébet a harmadik díjat nyerte el a temerini hamiskötényes viselettel. Különdíjban részesült a szabadkai Sebők Valéria népi iparművész a fonott csipkebetéttel díszített vitrázsfüggönnyel.

A zentai/vajdasági viseletkészitő csoport a kupuszinai/bácskertesi hímzéssel díszített öltözetekkel pályázott, mellyel első helyezést értek el. A csoport vezetője Vázsonyi Csilla volt.

A tervezők Besenyei Ildikó, Donkóné Birkás Tünde, Galai Kornélia, Kovács Erzsébet, Limburger Georgina, Tajti Erzsébet, Tóth Jolán, Vázsonyi Csilla. A kivitelezők pedig Besenyei Ildikó, Donkóné Birkás Tünde, Fajtner Martonosi Lídia, Galai Kornélia, Kovács Erzsébet, Limburger Georgina, Tapiska Erzsébet, Tóth Jolán, Zeković Ilona.

–A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2018-ban és 2019-ben viseletkészítő tanfolyamot szervezett. Tulajdonképpen itt alakult ki az a csoport, akikkel erre a pályázatra is készültünk. A műhelymunkákra Zentán kerül sor, ahova Újvidékről, Temerinből, Bácskossuthfalváról, Nagykikindáról és Szabadkáról is érkeznek hozzánk. További képzéseink is vannak, melyek oktatói Jászberényből utaznak Vajdaságba évi rendszerességgel. Az idei pályamunkák az ő szakmai mentorálásukkal készültek el. Ez a fesztivál a textiles népi kézműves szakágaknak a legfontosabb, legjelentősebb találkozója egész Kárpát-medencében – emelte ki Vázsonyi Csilla csoportvezető, aki hozzátette:

– A felkészülés már tavaly elkezdődött. A kivitelezés csapatmunkában történt. A találkozások alkalmával a csoport tagjai terveket készítettek, majd egymás között osztották szét a feladatokat. A varrónők az idei pályázatra a bácskertesi/kupuszinai viseletek motívumait dolgozták fel különféle modern öltözeti darabokon. Mint például nadrágokon, sapkákon, bolerókon, kis és nagy kabátokon. Ebben nagy segítségükre volt a kupuszinai Limburger Georgina, aki a díszítéseket készítette el egy gépi hímzéses technikával – mondta beszélgetőtársunk.