2024. május 17., péntek

Új könyvek

ÁLLATI ÁLLATSOROLÓ

Csík Mónika Nincs rajta gatya – Állati állatsoroló című gyermekvers kötetének főhősei az állatok: a gazdasági udvarban és a szabadon élők. Lakhelyük pedig lehet valamely vajdasági vagy magyarországi településen, de távoli kontinensen is. A humor, a fülbemászó sorok és rímek népszerűvé teszik majd e verseket a kis olvasók, versmondók körében, miközben észrevétlenül megtanulnak valamit egy-egy állat természetes élőhelyéről, alaptulajdonságairól, miközben azért bizonyos emberi jellemek és szituációk is megjelennek bennük (falánkság, túlpörgés, lustaság, zsémbesség). A kötetben – amely az Életjel kiadásában jelent meg – Janovics Erika rajzai szerepelnek.

LÓSZERSZÁM

Csípősek, célba találók, de sohasem bántók Abroncs, azaz Csorba Béla bökversei, Lószerszámlexikonának szócikkei. Ezeket a Grimaszban, illetve Kilátó mellékletünkben már olvashatták, de mint a szerző Beismerő vallomásában olvashatjuk, a kötetbe bevett egy-két szösszenetet azok közül, amelyek kéziratban hevertek. A könyvből egy Mondolatot idézünk: „Az erősebb kutya jogánál a még erősebb kutya joga még jogosabb. Ha nem tévedek, ez a nemzetközi jog alapja.” A kötet Léphaft Pál illusztrációival jelent meg.

BÉKE ÉS HÁBORÚ

Petar Bojanić Erőszak és messianizmus című kötete a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A szerző filozófus, írásait több nyelvre lefordították. E kötetének előszavából idézünk: „Ebben a könyvben azt a kérdést teszem fel, hogy van-e valami kapcsolat az erőszak (a háború) és a Messiás (igazságosság, demokrácia, rend, béke) eljövetele között. Ebből az aspektusból nézve mennyi erőszakra van szükség? (…) Lehetséges-e a messiási cselekvés? Szükségszerű-e erőszakosan cselekedni ahhoz, hogy végül eljöjjön egy új kor?” És a bevezető zárógondolata: „Az új kor eljövetelének sejtelme elválaszthatatlan a filozófia jövőjétől.”

TÜKÖRKÉP(P)

Máriás Endre tollából jelent meg az Adai Színtársulat elmúlt tíz évét felölelő kötet. A Tükörkép(p) – Személyiségfejlesztés, identitásformálás és közösségépítés című összeállítás egy izgalmas időutazásra hívja a szereplőket és a nézőket egyaránt. A legmeghatározóbb momentumokat idézi fel a kötet, a bemutatott előadások – János vitéz, P. S. stb. – , interaktív mesejátékok – például a Fellegtánc – és megvalósult egyéb közösségépítő programok – Tálentum Fesztivál, Példakép(p), Karriertervező stb. – révén.