2024. május 9., csütörtök

Tíz jellemző tárgy

A 175 éves Vajdasági Múzeumban megnyílt a tartomány és Alsó-Ausztria kulturális kapcsolatát szemléltető kiállítás

Idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját a Vajdasági Múzeum. Az intézmény az elmúlt évek alatt olyan felbecsülhetetlen értékű muzeológiai kincsek őrzőjévé nőtte ki magát, amelyek e terület hosszú és gazdag történelméről és hagyományairól tanúskodnak. A jeles jubileum központi ünnepsége a Vajdaság és Alsó-Ausztria – interkulturális kapcsolatok elnevezésű kiállítás megnyitója volt csütörtök este. A projekt a Vajdasági Múzeum és a Sankt Pölten-i múzeumi intézmény együttműködésének eredményeként valósult meg.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– A kiállítás a két intézmény átfogó muzeológiai vállalkozását képviseli, amelyek modern módon mutatják be gyűjteményük tárgyait. A kurátorcsapat reprezentatív műtárgyak kiállításával igyekezett történeteket mesélni, ismereteket közvetíteni az általuk örökölt fontos kultúrtörténeti és természettudományi örökségről. A tárlaton tíz tárgyat állítottunk ki. A tárgyak kiválasztása tükrözi a regionális múzeumok komplexitását és multidiszciplinaritását, és a cél az, hogy ezek hosszú időn keresztül fennmaradjanak és bemutassák az általuk ápolt régió életét – emelte ki a megnyitón Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum igazgatója, aki hozzátette, a kiállítás számos kurátor, régész, történész, etnológus együttműködésének és kreatív erőfeszítéseinek az eredménye.

A kiállítás megnyitóján Stanislav Radulović, a tartományi kulturális titkárság altitkára is részt vett. Véleménye szerint a kultúra területén korlátlan lehetőség nyílik az együttműködésre, ami az egyik legjobb módja nemzetközi szintű kapcsolatok építésének.

– Vajdaság 2021 és 2022-ben a Duna menti régiók munkaközösségének elnöke. Ez kivételes alkalmat adott nekünk a tagországokkal való együttműködés előmozdítására, elmélyítésére. Az Alsó-Ausztriával való együttműködés irigylésre méltó szinten áll, és úgy gondolom, erős alapot fektettünk le az együttműködési keretek megerősítéséhez. E kiállítás célja, hogy a kulturális különbségeket, hasonlóságokat és az interkulturális interakció különböző jelenségeit közelebb hozza a látogatókhoz – hangsúlyozta Radulović. Az altitkár gratulált a Vajdasági Múzeum évfordulójához is, elmondása szerint az intézmény az ország egyik legrégebbi, legfontosabb és legnagyobb múzeuma.

Az eseményen Alsó-Ausztriából részt vett Rocco Leuzzi kurátor és Katka Krejcova, Alsó-Ausztria tartományi kormányának képviseletében.