2024. május 12., vasárnap

A szépség és a művészet szolgálatában

Az újvidéki Matica srpska Galéria 175 éves

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében pénteken Újvidéken, a Matica srpska Galériában megnyitották az Uroš Predić 19. századi festőművész tiszteletére megrendezett, A szépségnek és a művészetnek szentelt élet című kiállítást. Kedden a sajtó képviselői tekinthették meg szakemberek vezetésével a több mint 140 alkotást felvonultató tárlatotA Matica srpska Galéria e hónapban ünnepli megalapításának 175. évfordulóját, ezért is kap kiemelt figyelmet az intézmény és a nagyszabású kiállítás.

A legkorszerűbb eszközökkel teszik érdekesebbé a kiállítást  (Fotó: Dávid Csilla)

A legkorszerűbb eszközökkel teszik érdekesebbé a kiállítást (Fotó: Dávid Csilla)

– Igyekeztünk a legkorszerűbb módon prezentálni Uroš Predić munkásságát. A tárlaton megtekinthető a művész életéről szóló dokumentumfilm is, amelyet Blaž Popović rendezett. A képeket háromdimenziós modellek és audioleírás kíséri, valamint biztosítottunk Braille-írásos katalógust is. A legkisebbekkel Uroš Predić alakját különleges oktatóprogramokkal fogjuk megismertetni, a fiataloknak pedig képregény-műhelymunkát is szervezünk. Úgy gondolom, hogy ily módon sikerül közelebb hoznunk Uroš Predić munkásságát és életét a fiatalok, a gyerekek, valamint a fogyatékkal élők számára is – mondta dr. Snežana Mišić múzeumi tanácsos.

– Uroš Predić a 19. század végének és a 20. század első felének egyik legjelentősebb, legnagyobb hatású, akadémiát végzett festője volt. A tárlat részletesen bemutatja legjelentősebb alkotásait, köztük szerepelnek hazai és külföldi gyűjteményekből, valamint magángyűjteményekből származó művek is, amelyek többsége eddig nem volt elérhető a nyilvánosság számára. E tárlaton egyebek között láthatjuk a Koszovói lány (Kosovska devojka) című festményét, amely a szerb vizuális kultúra legismertebb képe, az Árva az édesanyja sírjánál (Siroče na majčinom grobu) pedig a nemzeti művészettörténet legmegindítóbb alkotása – mondta a kurátor.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Matica Srpska Galéria igazgatónője, Tijana Palkovljević Bugarski kiemelte, e hónapban ünneplik az intézmény fennállásának 175-ik évét. 

A vakokra és gyengénlátókra is gondoltak (Fotó: Dávid Csilla)

A vakokra és gyengénlátókra is gondoltak (Fotó: Dávid Csilla)

– A jeles alkalmat az egyik legjelentősebb nemzeti festőnek, Uroš Predićnek szenteljük. Személyiségében, átfogó munkásságában, különösen művészi alkotásában összegyűlnek az intézmény alapvető értékei, mint például a közjó iránti elkötelezettség – mondta az igazgatónő.

A tárlat, amely a Matica srpska Galéria honlapján virtuálisan is bejárható, az OTP Bank – Szerbia támogatásával valósult meg. A kiállítás január végéig tekinthető meg.