2024. május 12., vasárnap

Mi marad az utolsó nemzedéknek?

Hétfő este a ljubljanai társulat mutatkozott be az újvidéki közönségnek

A 49. INFANT fesztivál utolsó előtti napján a ljubljanai Városi Színház előadását élvezhette a közönség. Katarina Morano drámaíró Talog című művét Žiga Divjak állította színpadra. Az előadás azt kutatja, mi marad mögöttünk, miután elmegyünk, mit visznek magukkal az örököseink. Valamit be lehet dobozolni, de mit kezdjünk azokkal a dolgokkal, amit sehol nem lehet tárolni? Mi marad meg az utolsó nemzedéknek, ha a felgyorsult világunkban csak kapkodunk és sietünk?

A fiatal rendező munkái során a személyes problémákat igyekszik nagyobb és tágabb strukturális problémák következményeként látni. Szinte minden társadalmi problémát az osztályharc szemüvegén keresztül néz.

– Az osztályharc már nem az elnyomottak politikai és társadalmi jogaiért vívott harc, hanem a túlélésért, nemcsak a legelnyomottabbak, hanem mindannyiunk túléléséért, mert a jelenlegi hatalmi struktúrák és rendszerek a biztos pusztulásba vezetnek. Amennyiben sikerül egy olyan társadalmat teremteni, amely a bizalomra, az egyenlőségre és a szolidaritásra épül, akkor túléljük a ránk váró, mindennapjainkat erősen befolyásoló klímakatasztrófákkal teli jövőt. Jelenleg a legsikeresebb magánszemélyek és vállalatok azok, akik pénzt keresnek az emberek és a környezet elpusztításával, és a meglévő törvények és szabályozások megkerülésének módjait keresik. Ideje előtérbe helyezni azt, ami a bioszférának jó, nem pedig azt, ami anyagi hasznot hoz – állt a fesztivál programfüzetében. 

Az alternatív és új színházak nemzetközi fesztiválját tegnap este a Szerb Nemzeti Színház Kafka Machine című előadása zárta.