2024. május 8., szerda

Több évtizedes kutatómunka eredménye

Szombaton bemutatásra került Csantavér monográfiája

Szombaton került sor Csantavér története – helytörténeti írások című könyv bemutatójára a falu színháztermében. A rendezvény során mások mellett megjelent Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Petkovics Márta, az MNT képviseletében, Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár, Dobó István, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője, Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke és Utcai Róbert plébános is. A bemutatót érdeklődés övezte, amit a nagyszámú közönség is bizonyított.
Az eseményt Vörös Róbert, a Mendicus Művészeti Központ elnöke nyitotta meg, majd Szedlár Rudolf, a kiadvány szerkesztője mondott köszöntő beszédet, valamint Kudlik Zoltán is üdvözölte az egybegyűlteket. A rendezvényt a Mendicus Művészeti Központ tamburazenekarának fellépése színesítette.
A kötetet magiszter Pastyik László, topolyai irodalomtörténész, szerkesztő és bibliográfus méltatta, aki elmondta, hogy a könyvnek hatalmas dokumentációja és archívuma van, mindemellett egészen különleges tudásanyagot tartalmaz. A több mint 300 oldalas monográfia Szedlár Rudolf, a falu helytörténésze szerkesztésében jelent meg. A kiadvány olyan történészek és helytörténészek együttes munkája, akik évtizedeken át kutattak, feljegyzéseket készítettek, publikáltak és megörökítették a múltat. A könyvben a helytörténeti és néprajzi írások mellett többek között régi és újkori történelmi eseményekről, ősi szokásokról, népgyógyászatról, az egyházi életről, műemlékekről, emlékművekről, a település híres embereiről, valamint a falu több piacteréről és ismertebb házairól is olvashatunk. Ez a könyv valójában egy átfogó, mindenre kiterjedő és tartalmas ismertetőt nyújt Csantavér őskorától kezdve a török világon át az újranépesedésig és az aktuális történésekig. A színes történetekben gazdag kötetet számos korabeli fénykép és egyéb illusztráció is díszíti. A gyűjtemény öt fejezetre tagolódik, és a tömör szerkesztői előszót 28 írás követi. Ezek közül több nagyobb terjedelmű tanulmány is megtalálható benne, emellett számos alkalmi jellegű cikket is felölel, amelyek a közösség mai életét tükrözik.

Szedlár Rudolf, a Mendicus tamburazenekara és Pastyik László a könyvbemutatón (Fotó: Dér Dianna)

Szedlár Rudolf, a Mendicus tamburazenekara és Pastyik László a könyvbemutatón (Fotó: Dér Dianna)

– A könyv egy év alatt állt össze, de ezt meglehetősen hosszú kutatások előzték meg, mögötte legkevesebb 25 év munka áll. A helytörténészek, akik a kiadványba írtak, nagyon sok évig munkálkodtak. Amellett, hogy én szerkesztettem a könyvet, nekem is van benne több írásom – emelte ki Szedlár Rudolf.
A kötet a csantavéri Mendicus Művészeti Központ kiadásában jelent meg.