2024. május 14., kedd

Nyugat-Bácskát térképezik fel

Ma kezdődik a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének V. Kárpát-medencei riporttábora

Ma kezdődik a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének V. Kárpát-medencei riporttábora, amelynek elsődleges célja régiónk értékeinek újbóli felfedezése, illetve térségünk minél szélesebb körben való megismertetése és népszerűsítése. A résztvevők ezúttal Nyugat-Bácska települései múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumait térképezik majd fel.

– Az ötödik riporttáborunk megálmodásakor úgy döntöttünk, hogy Erzsébetlak, Versec, Maradék, valamint Törökkanizsa és környéke után ezúttal Nyugat-Bácskába látogatunk el, ahol mindenekelőtt Bácskertes, Doroszló, Gombos és Szilágyi településeket keressük majd fel. A tábort megelőző hetekben ezúttal is egyeztetéseket folytattunk a helyi közélet és művelődési élet jeles képviselőivel, felmérve, hogy melyek azok a témák, amelyeket szerintük különösen fontos lenne feldolgozni, majd ezeket a témákat a figyelmébe ajánlottuk a tábor résztvevőinek, akik közül mindenki kiválogathatta az érdeklődési köréhez legközelebb állókat. Nagyon örülünk annak, hogy idén első ízben felvidéki kollégák is érkeznek hozzánk, így most már Erdélyből, a Felvidékről, Magyarországról és Vajdaságból is lesznek résztvevői a tábornak, köztük szép számmal fiatalok is, ami nemcsak a jelen, hanem a jövő szempontjából is meghatározó lehet, hiszen egyrészt nincs annál szebb és előremutatóbb, amikor az idősebb kollégák tapasztalata és bölcsessége ötvöződik a fiatalok lendületével és tenni akarásával, másrészt ők lehetnek majd azok, akik tovább fogják éltetni azokat az együttműködéseket, amelyeket az elmúlt évek, évtizedek során a Kárpát-medencei újságírószervezetek és szakmai közösségek kialakítottak egymással – hangsúlyozta Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke, aki elmondta, a táborban születő alkotások amellett, hogy megjelennek a különböző régiók sajtótermékeiben, terveik szerint önálló kötet formájában is napvilágot látnak majd, ahogyan az az elmúlt négy alkalommal is történt, különleges társadalmi korrajzot adva a térségben élők életéről és mindennapjairól.

– A riporttáborainkban készült írásokból született meg a Délvidék felfedezése című könyvsorozatunk, amelynek első része a 2014-ben megjelent Szigetlét című kötet volt. Ezt követte a 2016-ban napvilágot látott Érdsomlyói hídfő, majd a 2018-as Maradék maradéka és a 2020-as Hármaskő – Törökkanizsa című kötet, amelyek közül az első három a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatán könyvsorozat kategóriában különdíjat érdemelt ki, ám ami talán még ennél is fontosabb, az az, hogy mindegyik kötet nagyon jó fogadtatásra talált, azoknak a körében, akikről szólt, talán nem túlzás azt állítani, hogy valamennyien valódi ajándékként élték meg a megjelenésüket, és abban bízunk, hogy ez ezután sem lesz másként – fogalmazott Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke, a kötetek szerkesztője.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének V. Kárpát-medencei riporttábora a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósul meg.