2024. május 13., hétfő

Két testvérpár egy színpadon

A szabadkai Interetno fesztiválon fellépett a Cimbalom Brothers is

Etnopolisban vidáman telt el a csütörtöki nap is. Az Interetno fesztivál városában a gyerekek gyertyaöntő foglalkozáson vehettek részt, este pedig a Cimbalom Brothers adott fergeteges koncertet, amit a közönség vastapssal jutalmazott. A félig budapesti, félig gödöllői zenekart Unger Balázs mutatta be, aki ismerősnek számít az Interetno fesztiválon, hiszen korábban a Cimbalibanddel lépett fel.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– A Cimbalibanddel két ízben is jártunk itt a fesztiválon, de most jöttünk először a Cimbalom Brothersszel. Ez egy kicsit bensőségesebb formáció, az öcsémmel zenélek, ő gitározik az együttesben, Lisztes Jenő a másik cimbalmos, az ő öccse pedig nagybőgőzik. Ezért is választottuk a Cimbalom Brothers nevet, mert a zenekart két testvérpár alkotja. Ami még emellett megkülönbözteti a Cimbalibandtől, hogy itt nincs ének, a cimbalom van a középpontban. Igyekszünk a cimbalmot bemutatni, a lehető legtöbb műfajban, a korai jazztől, a magyar népzenén át, a cigányzenén keresztül, a kortárs és a klasszikus zenéig minden műfaj előfordul a zenénkben. Amellett, hogy a cimbalmon a hangsúly, az is érdekesség, hogy egyszerre két cimbalom szólal meg. Ez azért is ritka, mert nehéz két ekkora hangszert mindenfelé cipelni, összehangolni pedig másfél órás munka – tudtuk meg Unger Balázstól, akit az együttes útjáról is kérdeztük.

– A Cimbalom Brothers 2017-ben kezdett el dolgozni az első lemezén, amely 2018-ban meg is jelent és még abban az évben felkerült a World Music Chartsra, a világzenei toplistára. Idén pedig akkora megtiszteltetés ért bennünket, hogy a legnevesebb világzenei szaklap, a Songlines angol magazin, beválogatta a tíz legjobb magyar lemez közé az albumunkat. Ez óriási elismerés. Rajta van a Cimbalibandé is, úgyhogy tulajdonképpen két lemezen is játszok ezen a tízes listán. Nagy öröm a számomra, hogy jó zenészekkel vagyok körülvéve és jó helyeken muzsikálhatok. A Cimbalom Brothersszel jelenleg egy új lemezen dolgozunk, ezért kicsit intenzívebben tartunk próbákat. Az albumot vélhetően október vagy november folyamán rögzítjük a stúdióban, úgyhogy izgalmas időszak elé nézünk. Lehetséges, hogy kicsit több jazz lesz rajta, mint az első lemezen, és kicsit keményebb balkáni ritmusok is jellemzik majd – fejtette ki Unger Balázs, aki a cimbalom szeretetéről is beszélt.

– Lisztes Jenő már kisgyerekkora óta muzsikál a cimbalmon, én pedig tizenhárom éves koromban kezdtem el. Ő a klasszikus zenében evezett, én a népzenében, de mindketten nagyon szeretjük a balkáni muzsikát, beleértve a szerbet is. A cimbalom egy érdekes hangszer, mert az Égei-tenger szigetvilágától, egészen Prágáig, szinte mindenhol úgymond napi használatban van. Mi ezt a régiót próbáljuk egy kicsit zeneileg a közönség elé tárni, ezáltal pedig megmutatni, hogy milyen színes hangszer ez a magyar cimbalom. Alapvetően magyar cimbalomnak mondjuk, de tulajdonképpen egy félig cseh félig magyar hangszerkészítő mester, Schunda Vencel József modernizálta annak idején, az 1800-as években, azután pedig ránk hagyott egy szép, tökéletes hangszert, ami egy kicsit a zongora felé is hajlik, de van neki egy egészen egyedi, különleges hangzása – hallottuk Unger Balázstól, akinek elmondása szerint a Covid a zenekart is kicsit leállította.

Színpadon a Cimbalom Brothers

Színpadon a Cimbalom Brothers

– Reméljük, hogy most már több fellépési lehetőség lesz. Alapvetően rétegzene az, amit játszunk. A cimbalmot aránylag kevesen ismerik. A koncertjeinkkel mindig igyekszünk kellemes élményt nyújtani a közönségnek, megmutatni a cimbalom sokszínűségét, ezért is játszunk több stílusban, több népcsoport muzsikáját. Szeretnénk mindenkinek kedvezni. Erre a fellépésre is úgy készültünk, hogy játszunk dalokat az első lemezünkről, de néhány új dalt is, és legyen jazz, magyar népzene, cigányzene, román, bolgár, szerb, egyszóval minden – mondta a lapunknak Unger Balázs.

A koncert folyamán a Cimbalom Brothers a nemrég elhunyt Sárosi Bálint népzenekutató munkásságára is felhívta a figyelmet. A zenekart Lisztes Jenő, Lisztes László, Unger Balázs és Unger Gergő alkotja.