2024. május 14., kedd

Vajdasági figurák Sárospatakon

Öt kiállítással mutatkozik be a kortárs vajdasági képzőművészet a Zempléni Fesztiválon

Augusztus 12-e és 21-e között rendezik meg a XXXI. Zempléni Fesztivált, amely a Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb összművészeti fesztiválja, és sárospataki központtal több helyszínen több mint ötven programmal várja látogatóit. A Zempléni Fesztivál idei képzőművészeti programjának középpontjában a jövőre 70 éves Topolyai Művésztelep alkotóinak munkássága áll.

A fesztivál nyitónapján Délibáb – Vajdasági figurák címmel a Makovecz Imre által tervezett sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára emeleti kiállítótermében, megnyílt a Topolyai Művésztelep gyűjteményes kiállítása. Raffai Ingrid, Benes József, Lak Róbert, Lázár Tibor, Maurits Ferenc, Stefan Preradović, Tarkó János, Varga Valentin, Vass Szabolcs és Zsáki István alkotásai mellett  Szabó Csaba szentesi művész szerepel a kiállításban, melyet Klájó Adrián, a művésztelep vezetője válogatott és ajánlott a megnyitó közönségének figyelmébe. A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Turjányi Miklós fesztiváligazgató, aki örömének adott hangot, hogy az öt tárlatot tartalmazó sorozat folytatja a 2018-ban elkezdett tematikát: a mai határon túli magyar képzőművészet bemutatását.

A vajdasági művészek Bordás Istvánnal, a Zempléni Fesztivál kiállításainak kurátorával. Az ötödik kiállításmegnyitó után készült a csoportkép a Szerencsen, a Rákóczi-vár udvarán (Fotó: Herceg Elizabetta)

A vajdasági művészek Bordás Istvánnal, a Zempléni Fesztivál kiállításainak kurátorával. Az ötödik kiállításmegnyitó után készült a csoportkép a Szerencsen, a Rákóczi-vár udvarán (Fotó: Herceg Elizabetta)

A rendezvény első hétvégéjén még négy vajdasági művész mutatkozott be önálló tárlattal: a sárospataki Szent Erzsébet Ház kiállítótermében Móricz Ildikó fiatal grafikusművész első önálló kiállításának megnyitójára került sor. Tokajban, a Paulay Ede Színház galériájában Novák Mihály fotóművész hagyományos technikákkal készült képei, Tolcsván, a felújított Szirmay-Waldbott-kastélyban Miroslav Jovančić festőművész alkotásai, Szerencsen, a Rákóczi-várban helyet kapó Zempléni Múzeumban Léphaft Pál karikatúrái láthatók.

A fesztivál tíz napjában gyönyörű helyszíneken, remek programokkal és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Színvonalas komolyzenei estek, dzsesszkoncertek, színházi produkciók és családi programok szerepelnek a fesztivál kínálatában. 

A Makovecz Imre által tervezett sárospataki Művelődés Házában a Topolyai Művésztelep gyűjteményes kiállítása a hónap végéig látogatható

A Makovecz Imre által tervezett sárospataki Művelődés Házában a Topolyai Művésztelep gyűjteményes kiállítása a hónap végéig látogatható

A nyitóhangversenyen Mendelssohn Reformáció szimfóniáját és Kodály Psalmus Hungaricus című művét adta elő a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével a sárospataki Rákóczi-várban. A rendezvény tíz napjának programkínálatában Hobo is a sztárvendégek között szerepel, fellép a Szent Efrém Férfikar, a Keller Quartett, Női sors Európában – asszonyok az Operában címmel operaária-est is lesz, a Benkó Dixieland Band, a Fool Moon együttes is koncertezik és Malek Andrea is visszatérő fellépője a Zempléni Fesztiválnak.

A vajdasági művészek alkotásait a fesztivál ideje alatt, illetve augusztus végéig láthatják az érdeklődők Magyarország északkeleti neves történelmi- kulturális helyszínein.