2024. május 13., hétfő

„Mi készen állunk”

Jövő hétfőn, 21-én kezdődik az Interetno fesztivál Szabadkán

– Felőlünk akár holnap elkezdődhet az Interetno fesztivál, mi készen állunk – mondta Bodrogi Béla fesztiváligazgató, a Népkör MMK főtitkára a sajtótájékoztatón, de persze nem fog. Az idei Interetno fesztivál most augusztus 21-étől 26-áig tart. Ezúttal is megnyílik majd Etnopolisz a város szívében, lesz mindennap kirakodóvásár, régi mesterségek bemutatója, játszóház, táncegyüttesek fellépései, táncelőadások és koncertek is. A nyitóceremóniát a fesztivál második napján, 19.30-tól tartják meg.

– Ez már a huszonkettedik Interetno fesztivál, büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ezt a rendezvénysorozatot ilyen sokáig sikerült fenntartanunk és mindig új tartalmakkal bővíteni. Nagyon hálás vagyok a csapatnak, amelynek tagjai hosszú évek óta kulcsfontosságú szerepet töltenek be a fesztivál szervezésében és lebonyolításában. Kiemelném Bodrogi Hajnalkát, Rumenyákovity Szilviát, Polyákovity Izabellát és Szécsi Viktóriát – hallottuk Bodrogi Bélától, aki a műsor összeállításáról is szólt.

– A legelső Interetno óta a multikulturalizmust tartjuk szem előtt, ezt továbbra se engedjük el és ezt tükrözi a műsorunk is. Arra törekszünk, hogy aki eljön, az jól érezze magát, függetlenül a nemzeti, a vallási vagy bármilyen más hovatartozásától. Tagjai vagyunk a szerbiai és a magyarországi CIOFF-nak, azaz a folklór fesztiválok szövetségének, a szerbiai CIOFF által pedig az Interetno az UNESCO védnöksége alatt is áll. Mindkét vonalon mindent megtettünk, hogy a fesztivál hírneve ne csorbuljon, tudni kell viszont azt, hogy akárcsak Szerbiában, több fesztivál már Magyarországon sem olyan, mint azelőtt, pénzügyi okok miatt némelyeket meg sem tartják. Ilyen körülmények közt is, a reményeink szerint sikerül azokat a tartalmakat kínálni, amiket a polgárok megszoktak, tehát idén is lesznek érdekes műsorok és színvonalas előadók. Külön kiemelném a 24-i programot, a budapesti Duna Művésztáncegyüttes Magyar Táncképek című új produkcióját, amelyet a városunk közönsége is megtekinthet. A Duna Művésztáncegyüttes még nem lépett fel Szabadkán, holott az egyik legszínvonalasabb magyarországi csoportról van szó. A fellépésük a Népkörben lesz és jegyet kell rá váltani, amit az érdeklődők már meg is tehetnek – emelte ki a fesztiváligazgató.

Ami ezt a műsort illeti, érdemes időben reagálni, mert a hét végéig az egyéni belépőjegy ára 400 dinár, a páros belépőjegyé 600 dinár, de ahogyan közeledik a műsor ideje, és fogynak a helyek, úgy növekszik az ár is.

Az idei Interetnóra, a magyar táncosok mellett a szlovákiai és az észak-macedón tánccsoportokat is várják, valamint az indiaiakat is, de az ő jelenlétük még bizonytalan.

– Most olyan a helyzet, hogy szinte minden országban kevesebb pénz jut a kultúrára. Nagyon nehéz volt a táncegyüttesek szervezése, régebben zökkenőmentesebben utazhattak, most kevesebb helyre juthatnak el. Ráadásul hallottak a migráns lövöldözésekről, és írásban kérték, hogy garantáljuk nekik a biztonságot. India pedig még azért bizonytalan, mert nem kapták meg a vízumot – tudtuk meg Bodrogi Bélától, aki a költségvetésre is kitért.

– Az árak nagyon elszabadultak, de köszönve a fesztivál jó hírnevének, a barátainak és a kiterjedt kapcsolathálózatnak, többen úgymond áron alul is hajlandóak eljönni vagy a rendelkezésünkre bocsájtani dolgokat, amikre szükségünk van, úgyhogy elégedettek vagyunk. Idén megközelítőleg hétmillió dinárból gazdálkodhatunk. Szabadka város ezúttal is segített, nagyjából a költségvetés húsz százalékát fedezték, az NKA és a Mol Új Európa alapítványa a hatvan százalékát, az állandó szponzoraink a tíz százalékát, és valamelyest az MNT is hozzájárult. A nehéz helyzet abban is megmutatkozik, hogy tartományi és országos szintekről idén semmit sem kaptunk, holott korábban ez nem így volt – tudtuk meg Bodrogi Bélától.

A részletes műsor és bővebb információk az Interetno fesztivál honlapján és Facebook-oldalán találhatók, a programok természetesen változhatnak.

Nyitókép: Lukács Melinda