2024. május 13., hétfő

A legújabbtól a legrégebbiig

Szajkó István nyitott műterme várta a hétvégén a művészet kedvelőit Szabadkán

Szombaton és vasárnap Szajkó István, a kiváló festőművész nyitott műtermi napokat tartott a szabadkai otthonában. Ezzel lehetőséget teremtett a művészet kedvelőinek, hogy megtekintsék a festőművész több évtizedes munkásságát. A rendhagyó kiállításon a látogatók megnézhették Szajkó István legújabb és legrégibb, 1970-ben készült alkotásait, de olyan régi képeket is, amelyeket még sosem láthatott a közönség.

Szajkó István szabadkai műterme (Dér Dianna felvételei)

Szajkó István szabadkai műterme (Dér Dianna felvételei)

A tárlaton való séta közben igazán sokszínű képek tárultak a jelenlevők elé: növényábrázolás, állatábrázolás, egy-egy parkban vagy kertben ottfelejtett bicikli, illetve portrék is felbukkantak. Mint ismeretes, a művész állandó motívuma a bicikli, ami nagyon sokféleképpen jelenik meg számos festményén. Emellett van egy egész sorozata a fenyőfákról és a szabadkai motívumokról is, amelyekről külön erre az alkalomra készített egy újabb sorozatot. Mint mondja, a festő az festő szemmel néz és lát, és a saját munkamódszerét FF szindrómaként jellemzi, ami fejben festést jelent, és a nap 24 órájában működik. Még alvás közben is.

A művész régebbi és újabb alkotásait is megmutatta a látogatóknak

A művész régebbi és újabb alkotásait is megmutatta a látogatóknak

– Erre az alkalomra nagyon sok régi festményt elővettem a raktárból. Némelyiket én sem láttam már negyven éve. Mindegyiknek története van. Fontosnak tartom, hogy kapcsolatot teremtsek az emberekkel a festményeimen keresztül – hallottuk a művésztől, aki elmondta azt is, hogy egész életében a festészetből élt, és megtanulta, hogy a legfontosabb, hogy meglegyen a feltétel, hogy meg tudja alkotni a következő képét.