2024. május 13., hétfő

NyelvÉsz

Tanórán kívüli komplex tehetséggondozó program megvalósítása

Sikeresen zajlott a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tehetséggondozó programja, mely nyelvtanról, nyelvhasználatról, irodalomról, kommunikációról szólt.

A program koordinátora Herédi Károly, magyar nyelv és irodalom szakos tanár így nyilatkozott:

„A NyelvÉsz foglalkozássorozat alkalmai során olyan tehetséges és motivált tanulókkal dolgoztunk, akik nyelvészeti érdeklődésűek, fordítói vagy egyéb szakmai versenyeken méretik meg magukat rendszeresen. Ehhez igazítottuk a programot is, amely a tudományos kutatásra, az elméleti és leíró nyelvészet kapcsolatára, a fordítás nyelvészeti kihívásaira, az új média és az online világ nyelvére fókuszál.

A program egyik nagy erénye az volt, hogy az önálló tudományos kutatómunka felé terelte a tanulókat, remélhetőleg hozzájárulva ezzel egy újabb nyelvészgeneráció kineveléséhez. Az egyik tanuló az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékén folytatja tanulmányait, így számára különösen hasznosnak bizonyult ez a program.

Meg szerettük volna mutatni nekik, hogy nem csak az iskolai nyelvtan létezik, a nyelvészet egy nagyon tág, interdiszciplináris terület, amelynek a hétköznapokban is vannak hasznosítható tapasztalatai pl. a kognitív metafóraelmélet nem csak az irodalmi szövegekkel foglalkozik, hanem a hétköznapi nyelvhasználattal is.

A tanulók nagy lelkesedéssel vetették bele magukat mind a nyelvjárási szövegek mind a fordítás világába: tudatosult bennük, hogy ezeken keresztül magunkról, örökségünkről nyilatkozunk, azt őrizzük meg és reprezentáljuk. A kritikus szemlélet elengedhetetlen az online média világában, kiderült, hogy a tanulók nagyon is kritikusan állnak offline és az internetes tartalmakhoz.

A műhelymunkák legfontosabb hozadéka ezáltal az utak megmutatása, a tanulók orientálása különféle tudományterületek felé, amelyekkel a nyelvészeten belül és kívül is foglalkozhatnak. A látókörük szélesítésével feltárult számukra a nyelvészeti diszciplínák sokrétűsége és izgalmas megközelítésmódjai, gyakorlatilag láthatóvá vált a tanulók számára, hogy a nyelvészet is lehet érdekes, a nyelvészet is lehet menő. 

A foglalkozások hozzájárultak a tanulók továbbtanulásához, a különféle pályázatokon való eredményesebb induláshoz, az anyanyelvi versenyeken való sikeres részvételhez, mindezt friss elméleti keretben, de gyakorlatiorientáltan megvalósítva.”

A program a Nemzeti Tehetség Program jóvoltából valósult meg – áll a hozzánk eljuttatott tájékoztatóban.