2024. május 17., péntek

Új könyvek

Magánbeszélgetés

Megjelent Antalovics Péter költő harmadik verseskötete, a Magánbeszélgetés, Utcai Dávid Orion-köd című festményének részleteivel illusztrálva, a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában.

,,Antalovics Péter verseiről a verssorai beszélnek legszemléletesebben: gránitba öntött képek, gyönyörű metafizika, csendes sírás a falon túlról, csupasz vidék fölött a kétség gomolyog, és a ködös kavargásban átlátszóvá válnak az arcok. Alámondott történelem ez, részenként érthető nyomor, a tó tükrében idegen árnyékok, az áramlás a mélyben körbeér. Áramlik itt minden, mert minden mindennel össze: az őserő a jövő nélküli jövővel, akkor is, amikor a felejtés vegytiszta, a tudat pedig zavaros. Amikor nem vagyunk egyedül, akkor is egyedül vagyunk e sorokban, anélkül talán, hogy az önmagunkhoz visszavezető útra mindig rátalálnánk. Mert minden attól lesz igaz, hogy sosem történik meg” – írta Aaron Blumm (Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója), a könyv fülszövegében.

Senkim földje

Megjelent Verebes Ernő író, zeneszerző, dramaturg Senkim földje című kötete. A könyvet a Forum Könyvkiadó Intézet adta ki.

,,A kötet filozofikus töltetű, sok esetben szövegbe épített párbeszédekkel tarkított prózákat tartalmaz. A könyv szubjektív térélményekkel, emlékekkel, kiállításokkal és társadalmi eseményekkel, jelenségekkel motivált világát Verebes György grafikus- és festőművész képanyaga egészíti ki. Az olvasható és a képi világ határelmosódásai sajátos, bizonyos tekintetben lebegő és szubjektív létfilozófiai témaköreinek köszönhetően befelé forduló, a lélek síkjait, a lelket érintő impulzusokat megjelenítő elbeszélésmódot eredményeznek” – írja ajánlójában a Forum Könyvkiadó Intézet. A kiadványban megtalálható színes képanyagokon arcok láthatók, különféle kifejezésekkel. Elgondolkodtatnak és lebilincselnek. A tizenkilenc rövidebb-hosszabb, sokszínű és különféle tartalmakkal rendelkező próza pedig mindenkinek adhat valami újat.

2080 – Felemelkedés

Linka Csaba és Patyerek Csaba legújabb képregénye a 2080 –Felemelkedés címet viseli, amely ennek a sorozatnak a negyedik füzete. Az első alcíme A Négyek szövetsége, a másodiké Hanyatlás, a harmadiké A múlt árnyai, a negyedik, a zárórész pedig a Felemelkedés. A kiadvány a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. Patyerek Csaba rajzolta, Linka Szabolcs képregénykészítő pedig színezte. A 2080 története egy elképzelt távoli jövőt vetít elénk, valamikor a harmadik világháború után játszódik, amikor négy nagyhatalom kezébe kerül a világ.

– A játszma a végéhez közeledik. Mindenki felfedte lapjait, nincs több titok. A valóság azonban borzalmasabb, mint azt a legsötétebb rémálmunkban gondoltuk volna. Az emberi kegyetlenségnél nincs borzasztóbb a világon. Talán minden eddigi erőfeszítés és Ghalen halála hiábavaló volt? – olvasható a képregény ajánlójában. A füzet rövid terjedelme senkit se tévesszen meg, ugyanis az olvasó mindvégig tartalmas, izgalmas és figyelemfelkeltő történeteket élhet át a profin kidolgozott rajzok által. Egyszerre lenyűgöző és hátborzongató.

Szabó megállt

A Forum Könyvkiadó jelentette meg Oto Horvat magyar-szerb germanista, többszörösen díjazott költő, író, műfordító Szabó megállt című regényét. A kiadványt Beszédes István költő, műfordító, irodalomszervező fordította és Sutus Pesti Emma illusztrálta.

– Ezeket a mondatokat, miközben fennhangon olvassa, hogy ily módon nyelve hegyén is próbára tegye őket, banalitások végtelen sorának érzi, és egy olyan költő másodosztályú, édeskés giccsének, aki kénytelen-kelletlen ismeri be, hogy a mondatok, amelyeket hetekig fogalmaz és fűz kisebb-nagyobb versszakokba, amelyeknek az egykor és ma is szeretett nőről szóló lehető legfennköltebb ódává kellene összeállniuk, csupán az irodalom teljes és végérvényes csődjéről szólnak – olvasható a könyv ismertetőjében.