2024. április 30., kedd

Az első ásónyom után jön a többi

Az építkezés háttérbe szorította a kultúréletet a temerini tájház udvarán, de az IPA-pályázaton nyert összegnek köszönhetően felgyorsulnak a munkálatok, tavaszra várhatólag megkezdődik a műh
Már áll a ritka szép kanizsai cserép az impozáns épületen

Kereken tíz éve, hogy ismert és „ismeretlen” temeriniek százai önkéntes munkájának és adományának köszönhetően átadták rendeltetésének a tájházat. Az akkori VMDP-s önkormányzat ingatlanhoz segítette a TAKT-ot, és azóta is felügyeli az egykori Matuska-ház, a több mint 150 éves parasztház állapotának megőrzését, tartalommal való feltöltését, látogatottságát, biztonságát, nem utolsósorban jövőképét. Az egy évtized alatt nem csak a tájház muzeális gyűjteménye gazdagodott, hanem csűr készült az udvarban, számos rendezvénynek adva otthont: kiállításoknak, találkozóknak, előadásoknak. Ott találkozhattak a temeriniek Délvidéki S. Attilával, Bárdi Nándorral, Czakó Gáborral, Makovecz Imrével, a zEtna íróival, Fábri Gézával és Ivánovics Tündével, Berecz Andrással... Menet közben a tájház épületének tetőszerkezetét kétszer cserélték, majd építkezésbe fogtak az udvar hátsó végében. Egy csodálatos, L alakú épület van kialakulóban, melynek magva egy műterem, képzőművészeti célokat szolgálandó. Az építés újra nagy lendületet kapott, hiszen a napokban az IPA támogatásáról megérkezett az örömteli hír.

Az előzményekről, és az újabb fejleményekről Ádám Istvánt, a TAKT elnökét kérdeztük.

– Amikor a TAKT 2003-ban megvásárolta a tájházat, akkor néprajzi kötelezettségének jórészt eleget tett, viszont egyik alapvető rendeltetésének, a képzőművészetnek továbbra is adósa maradt. Hova a képzőművészekkel, az évről évre gyarapodó archívummal? – volt a nagy kérdés, annál inkább, mert a TAKT újra lendületet kapott, ezenkívül tekintélyes számú, immár egyetemi végzettségű képzőművész él közöttünk. Tudjuk, hogy a Hevér-tanya erre nem alkalmas, nyáron kiváló helyet biztosít a táborozóknak, az épületben bizonyos mennyiségű műtárgyat el lehet helyezni, de az nem megoldás. Tartós megoldást szerettünk volna találni számukra, és itt jött az ötlet, hogy próbáljuk meg egy fedél alá hozni a néprajzot és a képzőművészetet, amire a tájház udvara tűnt legalkalmasabbnak. Annál inkább, mert a tájház a csaknem három és fél évtizede fennálló TAKT tulajdonában van. Elképzelésünk az volt, hogy az udvar hátsó részében különálló épületet építünk, olyant, amely különféle céljainknak eleget tesz, stílusában pedig a népi építészethez közel áll. Szerencsések voltunk, mert 2009-ben a Nagyberuházási Alap pályázatán elnyertük a támogatást terveinkre. Azt mondják, ha megvan az első ásónyom, akkor magától jön a következő is. Kiástuk az alapot, részben önkéntes munkával, sokan segédkeztek, de ez persze nem elég. Az önkormányzat is hozzájárult ahhoz, hogy minden évben belefektessünk, építkezhessünk, de a TAKT minden kis bevételéből is oda irányítottunk eszközöket, mellőztük a rendezvényeket, arra törekedtünk, hogy az épület minél előbb felépüljön a tájház udvarában. 2010-ben egy IPA-pályázatra jelentkeztünk Óbecsével, Mórahalommal és Domaszékkel közösen, akkor a tájház karbantartására pályáztunk. Köztudott, hogy elég rossz állapotban volt az épület, amikor megvásároltuk, különösen a tetőszerkezet szorult felújításra, noha a falak állagát is nehezen őriztük meg. Sikerrel jártunk, a pályázatnak köszönhetően 2012-ben a tájház elnyerte végső alakját: szigeteltek a falak, új nádfedeles a tetőszerkezet.

Menet közben az udvar hátsó részében folytatódtak a munkálatok, az épülőfélben levő műterem falai már álltak, amikor újabb IPA-pályázatról érkezett hír. Erre Topolya és Jánoshalma önkormányzatával közösen pályáztak a temeriniek. Sajnos lemaradtak, még ha az önkormányzat állta is volna az önrészt.

– Ráadásul kiderült, hogy épp a vonal alá kerültünk, azaz felettünk húzták meg a vonalat. Magad uram, ha szolgád nincsen alapon próbáltunk továbblépni, mert beláttuk, mit tud tenni a tél a fedetlen falakkal. Nagy erőfeszítések árán részben saját eszközökből, részben az önkormányzatnak köszönhetően sikerült az idén lefedni az új épület tetőszerkezetét. Ezután jött e meglepetés! Júliusban arról értesítettek bennünket az IPA részéről, hogy valaki elállt az elnyert összegtől, mi vagyunk az elsők, akiknek felkínálhatják a lehetőséget. Örömmel vettük tudomásul, de egyúttal fejtörést is okozott, hiszen mi időközben elvégeztük a tetőszerkezet körüli munkálatokat, vagyis azt, amire eredetileg pályáztunk. Ugyanakkor bőven maradt még munka, hisz a lefedett épület csaknem „meztelenül” állt, így más választásunk nem volt, mint az IPA-tól jóváhagyást kérni a következő fázisra: vakolásra, csempézésre, belső munkálatokra, természetesen ugyanabban az értékben, mint amekkorára pályáztunk. Jóváhagyták a kérésünket, mivel ugyanarról az épületről, ugyanarról az engedélyről van szó. Ennek a szerződésnek az aláírása három-négy héten belül meg fog történni.

A rendezvények kárára ment ugyan az építkezés, de tartós megoldást eredményeznek. Ráadásul ez az állapot sem tart sokáig, biztató hírnek számít, hogy várhatólag tavaszra beindulnak a műhelymunkák, nyáron pedig remélhetőleg a kulturális élet is.

A műterem Móricz Károly építésztechnikus tervei alapján készült. Azonkívül, hogy a térbe beilleszkedik, többirányú rendeltetésnek tesz majd eleget. A képzőművészet mellett iparművészeti, népművészeti céloknak is. Az új épület bal szárnyában központi helyet foglal el a műterem, mellette helyet kap egy-egy raktár, iroda, vizesblokk, a jobb szárnyban egy képtár, ahol nemcsak képkiállításokat, hanem más rendezvényeket is szervezhetnek. A tetőtérben kap majd helyet az eddigi TAKT-munkák dokumentumtára, a nagyobbik részben pedig vendégszobákat alakítanak ki teakonyhával, zuhanyzóval a vendégek számára. Ezenkívül a földszinten kap helyet az Illés Sándor-emlékszoba, ugyanis a család Temerinnek ajándékozta az író személyes tárgyait, kiadatlan kéziratait.

A TAKT ezáltal a temerini fazekasságot, az agyagozást is szeretné halottaiból feltámasztani, vagyis olyan szintre emelni, amilyenen egykor volt. Gondoljunk csak a Vasas-műhelyre, Matuska Ferenc, vagy Baranyi Markov Zlata alkotóművészetére.

TAKT-kiállítás Budapesten

A temerini TAKT évente megrendezendő nyári táborát immár rendszeresen őszi kiállítás követi. Ekkor ismerkedhet meg a közönség a táborban készült alkotásokkal, és a vissza-visszatérő, illetve új táborozó képzőművészekkel. Az utóbbi években Budapesten is alkalom nyílt megmutatkoznia a Temerinben alkotó TAKT-osoknak, idén a tárlatot szeptember 25-én, szerdán 18 órakor nyitják meg a XII. kerületben levő Törpe u. 8. alatti kiállítóteremben. A kiállító művészek: Kis Endre, Ricz Géza, Soltis Miklós, Tóth Kovács József, Utcai Dávid, megnyitja: dr. Máriás. A Temerinből a világ című kiállítást október 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezt követően az idei TAKT-on készült munkákból Temerinben is nyílik majd kiállítás, amikor valamennyi résztvevő alkotásaiból láthatunk válogatást.