2024. május 13., hétfő

Híd a régiók között

Újvidéken tartják a tizedik Nemzetközi Duna-Kulturális Konferenciát

Ismét Újvidéken, a Vajdasági Múzeumban tartják meg a kétnapos Nemzetközi Duna Kulturális Konferenciát. A rendezvény tegnap kezdődött és ma estig tart. A konferenciasorozat tíz éve indult a kultúrpolitikai párbeszéd elmélyítésére és a kulturális szféra képviselőiből álló nemzetközi hálózatok megerősítésére. A konferenciák fő célja, hogy a Duna-régiót egyedülálló, de rendkívül sokszínű kulturális térnek tekintsék, és olyan csereteret biztosítsanak, amely új együttműködést teremt a művészek, a kulturális intézmények és a döntéshozók között. A konferenciák jól ismert platformokká váltak a megvalósult és ígéretes projektek bemutatására, a kultúrpolitikai kérdések megvitatására, valamint régiónk kulturális sokszínűségének bemutatására.

– A 10. Nemzetközi Duna Kulturális Konferencia címe A Duna, mint kulturális híd. A konferenciával egyidejűleg egy kiállítást is szerveztünk, amely számos műalkotást mutat be. A folyóhoz kapcsolódó munkák többnyire a Vajdasági Múzeum gyűjteményéből származnak, és megmutatják, milyen fontos volt a Duna a városi, gazdasági és kulturális élet fejlődése szempontjából. Ugyanakkor megtalálhatóak grafikák és képeslapok is, amelyek jelentős helyeket és városokat, valamint az Andok Duna menti természeti erőforrásait mutatják be. Mindez csak egy kis részét képezi a mi és a többi nép gazdag és reprezentatív örökségének – hangsúlyozta Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum igazgatója, aki hozzátette, megtisztelő számukra, hogy náluk tartják meg a jubiláris konferenciát, hiszen ezáltal a külföldiek is megismerkedhetnek Szerbia egyik legrégebbi, legjelentősebb és legnagyobb múzeumával.

A Duna-konferenciához kísérő rendezvényként kapcsolódó kiállítás egy részlete (Fotó: Dávid Csilla)

A Duna-konferenciához kísérő rendezvényként kapcsolódó kiállítás egy részlete (Fotó: Dávid Csilla)

A rendezvény megnyitóján Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár is részt vett.

– Az ilyen nemzetközi konferenciák lényege tulajdonképpen az intézmények összekapcsolása, ami számunkra értékes. Büszkék vagyunk mindarra, amit a konferencián keresztül mutatunk be a látogatóknak. Ezek az események jó alkalmak a tapasztalatcserére is, kiváltképp, ha a kulturális örökség fenntarthatóságáról van szó. Több száz résztvevő lesz ezen a konferencián, többek között Temesvárról, Ausztriából és Németországból érkeztek hozzánk, akik egy új oldalról mutatják be értékes alkotásaikat, kulturális sajátosságaikat – mondta beszédében a titkár.

A legelső Duna-konferenciát 2013-ban tartották a németországi Ulmban. Ezt követően Szerbiában, Romániában, Bulgáriában, Magyarországon, Ausztriában valósult meg a rendezvény, idén pedig visszatértek Újvidékre.

– A székváros 2022-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy új hidakat építsen Európába. Emellett minél több társadalmi csoport, kisebbség és társadalmi réteg számára lehetővé kívánta tenni a művészetben és a kultúrában való részvételt. A kulturális intézmények és rendezvények városon belüli és kívüli decentralizációja is fontos szerepet játszott. Az elmúlt két évben Vajdaság töltötte be a Duna Menti Tartományok Munkaközössége elnöki tisztségét. A mandátum alatt Vajdaság jelentős kapcsolatokat épített ki, és kereteket szabott a jövőre vonatkozó együttműködésnek, ezzel is növelve láthatóságát Európa-szerte, különösen a kultúra, a digitalizáció és a közlekedés területén – emelte ki Peter Langer, az Európai Duna Akadémia tagja. A konferencia megtartása után Győr-Moson-Sopron vármegye veszi át a munkaközösség elnökségi tisztségét.

A konferencia első előadója Stanislav Radulović, tartományi művelődési altitkár volt (Fotó: Dávid Csilla)

A konferencia első előadója Stanislav Radulović, tartományi művelődési altitkár volt (Fotó: Dávid Csilla)

A konferencia első előadója Stanislav Radulović, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság altitkára volt, aki  Hálózatépítés a kultúrában címmel tartott prezentációt.

– A kulturális intézmények olyan szakosodott entitásokat képviselnek, amelyek kulcsszerepet játszanak a közösségben a kultúra és a művészet fejlesztésében, és napi szinten gazdagítják a kulturális életet. Büszkék vagyunk arra, hogy szárnyunk alatt tizenkét intézmény, valamint öt nemzeti közösség kultúrájával foglalkozó intézet működik. Ugyanakkor az együttműködés javításának lehetőségei korlátlanok, minden nemzetközi projekthez nagy lelkesedéssel és elhivatottsággal állunk hozzá. Tudjuk, hogy a kulturális intézmények összekapcsolásának végső célja az új szellemi értékek megteremtése. A kultúrának és a művészetnek nincsenek határai, a kapcsolódás keretein belül lehetőséget kapunk arra, hogy hasonló vagy eltérő kulturális mintákból származó egyénekkel interaktív kapcsolatot alakítsunk ki, ezáltal pedig valódi párbeszédet építsünk ki – hangzott el az előadótól.

A konferencia a tartományi kormány, a Baden-Württembergi Tudományos, Kutatási és Művészeti Akadémia, illetve a Duna Menti Tartományok Munkaközösség támogatásával valósul meg.

Nyitókép: A Duna-konferenciához kísérő rendezvényként kapcsolódó kiállítás egy részlete (Fotó: Dávid Csilla)