2024. május 12., vasárnap

Versekkel emlékezett nagyapjára

Vajda Noa Pálma előadói estje a Szabadkai Városi Könyvtárban

A bácsfeketehegyi bemutató után Vajda Noa Pálma fiatal versmondó kedd este a Szabadka Városi Könyvtárban is megtartotta a Végeláthatatlan víz – beszélgetések nagyapámmal című önálló előadói estjét. Vajda Noa Pálma az esttel a nagyapjára emlékezett. Dr. Vajda Gábor (1945–2008) magyar szakos tanár, irodalomtörténész, kritikus, szerteágazó tevékenységet folytatott, lapunkban is publikált, sokan polihisztornak tartották. A megható verses-zenés est során mások mellett Lackfi János, Móra Ferenc, Varró Dániel, Podolszki József és József Attila műveit is hallhattuk, akárcsak Vajda Gábor hangfelvételeit és Vajda Noa Pálma saját versét is. Az egybegyűlteket Kozma Adrienn, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte:

– Vajda Noa Pálma tavaly Kazinczy-érmet nyert középiskolás kategóriában. Mindössze tizenhét éves, de mindig is fontosnak tartotta a családot. Az előadása a saját történetét mutatja be, illetve a kapcsolatát a nagyapjával. Külön megtiszteltetés számomra őt itt fogadni, hiszen nagyapja, Vajda Gábor 1996-tól 2008-ig volt a Szabadkai Városi Könyvtár munkatársa, ahol irodalmi esteket és író-olvasó találkozókat szervezett. Vajda Noa Pálma úgy gondolja, annak ellenére, hogy nagyapja már nincs az élők között, a mai napig befolyásolja az életét. Nyolc éve foglalkozik versmondással, Barta Júlia nyugalmazott óvónéni egyengeti az útját. A nyolc év gyümölcsét mutatta be ebben az előadásban, és szedte össze egy csokorba kedvenc verseit, illetve azokat, amik a nagyapjára emlékeztetik – hallottuk Kozma Adrienntől.

Vajda Noa Pálmát ezúttal is Barta Júlia készítette fel. A versösszeállításban Török Emese közreműködött, az est rendezője Hajvert Ákos volt.

Nyitókép: Vajda Noa Pálma a Szabadkai Városi Könyvtár régi olvasótermében (Fotó: Lukács Melinda)