2024. május 9., csütörtök

Hosszúhajú veszedelem

A GG Tánc Eger vendégszerepelt az Újvidéki Színházban

Különleges táncszínházi produkciót láthatott a közönség csütörtök este Újvidéken. A Topolánszky Tamás által vezetett GG Tánc Eger társulat Gárdonyi Géza Hosszúhajú veszedelem című novellafűzérét dolgozta fel. Igazi csoda született abból, hogy a kortárs táncművészettel egy emblematikus magyar író művéhez nyúltak. Az előadásban 12 megrögzött agglegény arról mesélt a tánc nyelvén, hogy miért nem nősültek meg. A magányos urak a halálig őrzött első szerelem emlékét idézték fel. Az előadáson öt koreográfus dolgozott: Kulcsár Noémi, Feledi János, Halász Gábor, Grecsó Zoltán és Topolánszky Tamás.

 – A koreográfusok szabadon választhattak, hogy melyik novellát szeretnék feldolgozni. Mindenki a maga módján közelítette meg a szövegeket. Ezáltal egy olyan színes csokrot láthatnak a nézők, amely bár teljesen egységes, a részek mégis egy-egy alkotó kézjegyeit tartalmazzák. A tánc egy különleges műfaj a befogadhatóság szempontjából. Sokan megijednek és nem is hisznek a kortárs dolgokban. A verbalitás legtöbbször könnyebbé teszi a megértést, én viszont azt tapasztalom, hogy a tánccal úgy lehet közvetíteni az érzelmeket, hogy mindenkihez elérjenek. A táncművészet csodálatos dolog, olyan nyelv, amelyet Ausztráliától Amerikáig, mindenhol értenek. A szöveget nem lehet egyben lefordítani a tánc nyelvére, mivel nem elmutagatni szeretnénk egy történetet. A koreográfusok benyomásokra és érzelmekre építkeznek – mondta Topolánszky Tamás.

Érzelemátadás a mozdulatokon keresztül (Fotó: Albert Éva)

Érzelemátadás a mozdulatokon keresztül (Fotó: Albert Éva)

A táncosok nehéz feladatot vállalnak, belső feszültségeket és élethelyzeteket mutatnak be a mozdulatok nyelvén. Plita Márk már tizenöt éve foglalkozik táncművészettel.

– Általános iskolában kezdtem néptáncolni, hogy fejlesszem a hallásomat és a koordinációmat. A néptánc mellett mazsoretteztem és balettoztam is. Később a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetemre iratkoztam, ahol 2019-ben szereztem oklevelet. Azóta az GG Tánc Eger társulatnál táncolok. A táncművészetben értelemszerűen nem beszélhet az előadó, csak a mozdulataival és gesztusaival tud kommunikálni. Ahhoz, hogy a nézők megérthessék a történetet, sokkal több érzelemkifejezésre van szükség, amit a táncos a testével, a mozdulataival érzékeltet – mondta a táncos.

A Hosszúhajú veszedelem című előadásban végül kiderült a titok, mégpedig az, hogyha az ember sokáig keresi a párját, egy idő után belefárad, és előfordulhat, hogy végül arra az elhatározásra jut, hogy egyedül szeretné tovább élni az életét, és saját magára akar koncentrálni.

Nyitókép: Érzelemátadás a mozdulatokon keresztül (Fotó: Albert Éva)