2024. május 15., szerda

A táncművészet bódulatában

A szabadkai közönség is találkozhat Kathleen Reynoldsszal

A Nyári Mozi Színházi Közösség és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház szervezésében, e hó 17-én, pénteken 17.30-tól, Testközelből: Kathleen Reynolds és a kortárstánc története címmel találkozásra kerül sor Kathleen Reynoldsszal. A rendezvény folyamán a táncművésznő az érdeklődőket a színházi mozgás és a tánc rejtelmeibe avatja be. A belépőjegy ára nincs megszabva, önkéntes alapon történik, adományozásként. Jegyeket a jegy@kosztolanyi.org címen vagy a 065/54-33-203-as telefonszámon lehet foglalni.

Kathleen Reynolds klasszikus- és kortárstáncot tanult az Egyesült Államokban, Merce Cunningham iskolájában, 1985-ben pedig elnyerte a Párizsi Nemzetközi Táncverseny női előadói fődíját. Ezt követően hosszú és eredményes együttműködést folytatott Nagy József koreográfussal, a Jel Színház oszlopos tagja volt, táncolt nagysikerű, sokat emlegetett alkotásában, a Pekingi kacsában is. Előadóként többek között részt vett Paco Décina, Francesca Lattuada, Bernardo Montet és Catherine Diverrès koreográfusok munkáiban, de tett egy kis kitérőt a cirkusz és a színház világába is. 1993 óta saját koreográfiákat is készít. Kathleen Reynolds átfogó oktatói és előadói munkamódszert dolgozott ki, melyet szakmai gyakorlatok és kreatív műhelyek alkalmával szakemberek, amatőrök és fogyatékkal élő alkotók számára is elérhetővé tesz.

A találkozást követően 18-án és 19-én, szombaton és vasárnap 10 és 14 óra között Kathleen Reynolds tánctanfolyamot is tart. Döbrei Dénes és Varga Heni több ízben dolgozott a művésznővel, jó barátságot ápolnak, az elmondásuk szerint pedig a tanfolyamon való részvételhez nem szükséges táncos múlt, bárki részt vehet rajta, aki szívesen belekóstolna a testköltészetbe, akit érdekel a test tudatának fejlesztése. A részvételi díj 3900 dinár, a jelentkezési űrlap megtalálható a Nyári Mozi Színházi Közösség Facebook-oldalán.

A műhelymunka leírása szerint a célja az, hogy felismerjük, felszabadítsuk és működésbe hozzuk a mozgásnak azokat a kifejező forrásait, amelyek mindannyiunkban ott rejlenek alkattól, életkortól és tapasztalatoktól függetlenül. Egy olyan tanulási környezet létrehozása, ahol a mozgás és a gondolkodás folyamatosan összekapcsolódik, akárcsak az érzékelés és az érzet, aminek köszönhetően az alkotói folyamat felé vezető út mélyül és kikristályosodik. A tanfolyamon a test és a mozgás legkülönfélébb tulajdonságait vizsgálhatjuk meg. A tánc nyelvén, annak eszközeivel személyes tapasztalatokat gyűjthetünk. A tánc alapvető összetevőinek (súly, erő, idő és tér) kölcsönhatásait kutatjuk, és szabadon, de tudatosan, kontrolláltan fedezhetjük fel azokat.

A Nyári Mozi Színházi Közösség egyébként nemrég tartotta meg a Látóhatár című produkciójuk bemutatóját a KDSZ-ben. Az előadást a közönség 25-én, szombaton, 19.30-tól láthatja ismét. A Látóhatár az önmegvalósítás útját járó ember kimondatlanul is ismerős történet-töredékeit dolgozza fel a folyton változó életkörülmények tövises útvesztőjében. Dramaturgja Oláh Tamás, zeneszerzője Konstantin Stefanović, animációt Edita Kadirić készített hozzá, videót Boris Kopilović, látványvilágát Salamon Luna és Szlancsik Árpád alkották meg, a fényterv pedig Boris Butorac munkája. Az előadás szereplői Döbrei Dénes, Döbrei Dotty, Nyári Ákos, Varga Heni, valamint a Bitef Smrti formáció, amelyet Predrag Vitner, Petar Mitrić és Takács Tibor Faki alkot.