2024. május 9., csütörtök

Jelenünk és jövőképünk

Bemutatták Gábrity Molnár Irén Kutatások metszete – A vajdasági magyarság helyzetelemzése című kötetét

Kedd este, a szabadkai Népkör MMK-ban mutatták be dr. Gábrity Molnár Irén Kutatások metszete – A vajdasági magyarság helyzetelemzése című kötetét, amely az Életjel kiadó gondozásában jelent meg. Ahogyan azt megtudhattuk, a kötet még azelőtt készült el, hogy a legutóbbi népszámlálás eredményei nyilvánossá váltak volna, de részletesen elemzi az elvándorlás problémáját.

Az est bevezetőjeként Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel kiadó vezetője beszélt a könyv megjelenésének előzményeiről:

– Ez a kötet nemcsak arról szól, hogy elfogyunk, hanem többféle szempontból elemzi a vajdasági magyarság helyzetét – emelte ki Dévavári Beszédes Valéria.

A kötetet dr. Káich Katalin méltatta, akitől megtudhattuk, hogy öt fejezetre tagolt, kutatásokon alapuló szövegeket tartalmazó tanulmánygyűjteményről van szó:

– A szerző összefoglalta mindazt, ami a vajdasági magyarságot érintő problémákat veszi számba, legyen szó az ifjúságkutatásról, az anyanyelvi oktatás és képzés kérdésköréről, a vajdasági magyarok helyzetmegéléséről a migráció közepette, valamint kialakult jövőképükről a demográfiai és magatartási elemek kontextusában. Az ötödik fejezetben a szerző azzal foglalkozik, miképpen építkezett a megmaradás érdekében a vajdasági magyar értelmiség az önálló művelődési és oktatási intézmények létrehozásának segítségével, illetve a már meglévők megreformálásával – tudtuk meg dr. Káich Katalintól.

A könyvet a helyszínen megvásárolhatták az érdeklődők, a szerző dedikálta is (Fotó: Lukács Melinda)

A könyvet a helyszínen megvásárolhatták az érdeklődők, a szerző dedikálta is (Fotó: Lukács Melinda)

A rendezvény további részében dr. Ricz András beszélgetett a szerzővel.

– Olyan szakmabeli képességgel kell felruházni az itteni magyarságot, amelyekben megállja a helyét. Annak idején a vállalkozási hajlamra is felhívtuk a figyelmet, a rizikóvállalás fontosságára, hogy az ebben érintett felmérje helyzetét a munkaerőpiacon, próbálkozzon és vállalkozzon. Minőségében fel lehet emelni még a sorvadó közösséget is, de ha mi erről lemondunk, külföldre távozunk és csak a saját keresetünk után megyünk, akkor nincs az a fajta összefogó spontán erő, ami valamikor megvolt például egy faluban, hogy nem kétséges az, hogy a vasárnapi mise után a falubéliek hova mennek, hol találkoznak, milyen programon vesznek részt. Az, hogy hányan vagyunk, még nem mond sokat, ismerni kell a belső szerkezetet is. Ha majd meglesznek a népszámlálási eredmények életévek és foglalkoztatottság szerint, akkor fogunk belelátni abba, hogy életképes-e a vajdasági magyarság – hallottuk Gábrity Molnár Iréntől.

A könyvbemutatón Miklenovics Aranka mondott verset.