2024. április 30., kedd

Belgrád Trump fellépését sürgeti Koszovó ügyében

A szerb elnök egy Donald Trumpnak küldött, ma ismertetett levélben dicsérte az amerikai elnök "unortodox" hozzáállását a politikai problémákhoz, és kérte: gyakoroljon nyomást Koszovóra, hogy az térjen vissza a két fél között hónapokkal ezelőtt félbeszakadt tárgyalásokhoz.

Aleksandar Vučić Trump születésnapja alkalmából küldte a levelét, amelyben azt írta, hogy figyelemmel követi az amerikai elnök "energikus és merész" tevékenységét, amely időnként a problémák megoldásának "váratlan megközelítésében nyilvánul meg".

Vučić azt kérte Trumptól, hogy befolyásával vegye rá Pristinát a tavaly a szerb árukra Koszovóban kivetett 100 százalékos vám eltörlésére, mert így lehetőség nyílik a két fél közötti rendezetlen kérdések kompromisszumos megoldására. Belgrád addig nem tárgyal Pristinával, amíg ezt a büntetővámot el nem törlik.

Washington aktívabb közvetítő szerepet kíván játszani, amit az jelez, hogy Trump tavaly decemberben felszólította a feleket: kössenek "történelmi" jelentőségű megállapodást, amely elvisz a régóta vágyott békéhez a Nyugat-Balkánon.

Egy mai hivatalos nyilatkozat szerint Vučić felvetette a koszovói problémát a Belgrádba látogató francia parlamenti képviselők előtt is, és ez alkalommal köszönetet mondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, amiért támogatja a szerb-koszovói párbeszéd folytatását.