2024. április 30., kedd

A jó, hogy nem történt rossz

A soros EBESZ-elnökséget ellátó Szerbia elégedett lehet teljesítményével, véli Boško Jakšić külpolitikai elemző

Hamarosan végéhez ér az egy év, amikor Szerbia látta el a soros EBESZ-elnökséget. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) következő elnöklője Németország lesz.

Boško Jakšić, a Politika belgrádi napilap külpolitikai újságírója és elemzője szerint Ivica Dačić szerb külügyminiszter – aki az elmúlt egy évben az elnöklő Szerbiát képviselte a szervezetben – fellélegezhet, hiszen szinte minden területen jól alakultak a dolgok az utóbbi tizenkét hónapban. Ha összegezni kellene Szerbia elnökségét, akkor talán azt érdemes kiemelni, hogy elnökségének időszakában semmiféle konfliktus nem történt, húzta alá Jakšić.

– Kezdetben igencsak ambiciózusak voltak az illetékesek. Olyan kijelentések hangzottak el, hogy majd Szerbia elnöksége alatt az EBESZ-nek például sikerül megoldania az ukrajnai válságot. Időközben feltehetőleg mindenki számára egyértelművé vált, hogy az EBESZ nem az a szervezet, amely az ukrajnai válsághoz hasonló fajsúlyú problémát képes megoldani. Véleményem szerint a szerb diplomácia ügyesen lépett fel és hiszem, hogy Ivica Dačić megkönnyebbülve integet majd a Miniszteri Tanács Belgrádban zajló konferenciájáról távozó politikusoknak, illetve diplomatáknak. Így vagy úgy, de Szerbia megfelelt az elvárásoknak és ügyesen egyensúlyozott a különböző érdekeket képviselő felek között – magyarázta Jakšić.

Az elemző a folytatásban arról ejtett szót, hogy a Miniszteri Tanács konferenciáján nem konkrét problémákat oldanak meg, csak általánosságokban vitatják meg az aktualitásokat. Ugyanakkor a párhuzamosan zajló bilaterális egyeztetések érdemben járulhatnak hozzá az adott probléma megoldásához.