2024. július 21., vasárnap

Pofonok az osztályzat miatt

Őrizetben a tanárnőt bántalmazó anya

A hármas számú Belgrádi Alapfokú Ügyészség főügyészének meghagyására a rendőrség pénteken őrizetbe vette a 32 éves A. R.-t, aki a gyanú szerint csütörtökön bántalmazta ötödik osztályos fia biológiatanárnőjét a belgrádi Jovan Dučić Általános Iskolában. A Blic napilap összeállítása szerint a fia osztályzatával elégedetlen nő – a gyerek év végi osztályzata a remélt hármas helyett kettes lett – először sértegette, majd megfenyegette a tanárnőt, ezt követően csupálni kezdte a haját, majd többször megütötte, könnyű testi sértést okozva annak. A Blic úgy tudja, a nő felháborodottan kérte számon az év végi osztályzatot, szerinte a fia hármast érdemelt volna. A tetlegességet megelőzően az anya állítólag odavetette a tanárnőnek, „nem tudod, ki vagyok én”, később pedig megfenyegette, hogy „ha végez vele, akkor soha többé sehol nem dolgozhat tanárként”, de családja kiirtását is kilátásba helyezte, majd közölte, azonnal megy az igazgatóhoz. A tanárnő állítólag támogatta ez utóbbi javaslatot, ám az anya végül rátámadt. Mivel a diákok éppen nagyszüneten voltak, a hangzavar miatt senki nem hallotta a tanárnő segélykiáltásait, az iskolarendőr pedig éppen nem volt az iskolában. A támadó állítólag meg is jegyezte, „kiabálj csak nyugodtan, senki sem hallja, megöllek”. Az iskola alkalmazottjai végül mégis meghallották a kiabálást, és riasztották a rendőrséget. Az anya nem tagadta tettét, még azt is közölte a rendőrséggel, hogy jártas a küzdősportokban.

UGYANAZNAP MÉG EGY INCIDENS

Szintén csütörtökön Belgrádban egy házaspár bántalmazta gyereke tanítónőjét. A belgrádi média szerint a Sveti Sava Általános Iskola tanító nénijére a kora esti órákban támadtak, miután a gyerekek visszaérkeztek egy kirándulásról. A szülők azt állították, hogy a tanárnő elfogadhatatlan hangvétellel szólt rá súlyosan beteg kislányukra, hogy álljon félre, mert fényképezni akarja saját diákjait – a kislány másik osztályba jár. A tanító néni szintén könnyű testi sérülést szenvedett. Sajtóértesülések szerint a szülőket garázdasággal gyanúsítják, az első számú belgrádi Alapfokú Ügyészség a bizonyítékok begyűjtésére utasította a rendőrséget. A szülőket pénteken kihallgatták.

A tanító nénit bántalmazó anya a Prva tv-nek nyilatkozva közölte, a tanító néni nemcsak rászólt kislányára, hanem agresszíven meglökte, aminek következtében a gyerek ráesett egyik társára. Amikor emiatt felelősségre vonták, a tanító néni arrogánsan reagált – közölte az anya, aki elismeri, hogy erőszakos magatartását semmi sem indokolja.

Két nappal korábban Belgrádban egy hatodik osztályos diák bántalmazta zenetanárnőjét. A 021. hírportál szerint a gyerek elektromos cigarettát szívott az órán, a tanárnő emiatt elvezette az osztályfőnökhöz. A fejmosást követően a gyerek visszament a tanterembe, de nem ült a helyére, hanem sétálni kezdett a teremben. A tanárnő rászólt, hogy üljön le, mire a diák sértegetni kezdte, végül pedig fellökte.

A TEKINTÉLYROMBOLÓ MAGATARTÁS ELFOGADHATATLAN

Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter pénteken elbeszélgetett a Jovan Dučić Általános Iskola biológia-tanárnőjével. Szavai szerint elcsüggedt, hogy ilyesmi megtörténhetett, hiszen az állami szervek éppen azért küzdenek, hogy az iskolákban megváltozzon a légkör. Megerősítette, az igazságügyi minisztériumban már dolgoznak a törvénymódosításon, amely azt eredményezi majd, hogy az ügyvédek támadóihoz hasonlóan az oktatásban dolgozókat bántalmazókat is szigorúbban megbüntethessék a bíróságok.

Pénteken az oktatási miniszter is közleményben ítélte el a tanárok elleni támadásokat. Szavai szerint az oktatási intézmények és a dolgozóik ellen irányuló megalázó és tekintélyromboló magatartás elfogadhatatlan. Magatartásukkal a felnőtteknek jó példát kellene mutatniuk – tette hozzá Đukić Dejanović, akinek az értesülései szerint az érintett iskolák a vonatkozó szabályokkal összhangban jártak el. A miniszter az oktatásban dolgozók kompetenciáinak erősítéséről, valamint a megelőzésre irányuló tevékenység folytatásáról biztosította a közvéleményt.

SZIGORÚBB BÜNTETŐPOLITIKÁT ÍGÉRNEK

Az elmúlt hónapok tanárok elleni támadásait, illetve a miattuk szervezett figyelmeztető sztrájk után tavasszal párbeszéd kezdődött az oktatásban dolgozók reprezentatív szakszervezetei és a kormány között, míg május 29-én megállapodás született arról, hogy a Büntető Törvénykönyv módosításával külön bűncselekménynek minősül majd az oktatásban dolgozók elleni támadás, illetve a támadás alapeseteihez képest szigorúbb büntetést írnak elő, ha a sértett oktatásban dolgozó személy. Az eddigi sajtóértesülések szerint akár nyolc év elzárás is fenyegetheti a tanárok támadóit. A majdani törvénymódosítás nem befolyásolja a büntetőjogi felelősség korhatárát, ami jelenleg 14 év.

VESZÉLYES OSZTÁLYZÁS

Eljutottak odáig, hogy a tanárok esetleg védősisakban és golyóálló mellényben lehetnek biztonságban az iskolákban – jegyezte meg az N1 tv összeállítása szerint Snežana Romandić Petrović, a Szerbiai Oktatásban Dolgozók Szakszervezeti Uniójának tagja. Rámutatott, az osztályzatok lezárása mostanra a tanárok egyik legnehezebb, illetve legveszélyesebb feladatainak az egyikévé vált.

Valamivel korábban az előbb említett szakszervezeti tömörülés több kérdést is megfogalmazott a Jovan Dučić Általános Iskolában történt bántalmazás kapcsán. „Vajon az elkövető kiskorú, hogy titkolják kilétét?; Elfogadták már az oktatásban dolgozókra vonatkozó törvénymódosításokat, ha pedig nem, akkor miért nem?; Mit keresett az anya az iskolában, hiszen az osztályzásról szóló szabályzat értelmében a tanév utolsó hetében nem kerülhet sor egyeztetésre a tanárokkal?; Miért nem tudni semmit az elmúlt hetekben tanárok ellen elkövetett támadások epilógusáról, támadás történt például Belgrádban, Pribojban és Palánkán; Vajon a tanévet már holnap befejezzük, osztályzás nélkül, hiszen ez utóbbi életveszélyessé vált? – sorolta kérdéseit a szakszervezeti tömörülés.

Közben a belgrádi 12-es számú gimnázium diákjai és tanárai, tiltakozásuk jeléül rövid időre lezárták az egyik belgrádi utcát.

Brnabić az intézkedéseket sürgeti

Ana Brnabić, a szerbiai képviselőház elnöke ugyancsak elítélte a tanárok elleni támadásokat, továbbá a hatóságok gyors intézkedése miatti elégedettségének adott hangot. Hozzátette, arra kéri a parlament Oktatási Bizottságát, hogy mielőbb vitassa meg az aktuális problémákat, valamint támogassa a kormány és az illetékes minisztériumok kapcsolódó javaslatait. Ha kell, bármikor módosíthatják a vonatkozó törvényeket – nyomatékosította Brnabić, és arra kérte az ellenzéki politikai tömörüléseket, hogy ne éljenek vissza az említett incidensekkel.