2024. június 14., péntek

Az üzletek női dolgozói komoly veszélynek vannak kitéve

A járvány kezdete óta a kereskedelemben foglalkoztatott nők fokozott veszélynek vannak kitéve, ugyanis megannyi emberrel kerülnek kapcsolatba nap mint nap.

Ez különösen az élelmiszerboltok dolgozóira igaz, akik a járványügyi intézkedések hatályba lépte után is megszakítás nélkül végezték a kötelezettségeiket.

Az A11 jogvédő szervezet által végzett felmérés alapján kiderül, hogy sokuknak megnövekedett a munkaideje és a terhelése, sőt, sokszor még a megfelelő védelmi eszközöket sem biztosították a számukra.

A kutatás a nők munkaerő-piaci megkülönböztetésének megakadályozására irányuló projektum keretében valósult meg, és az Európai Unió és a Svéd Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (Sida) társfinanszírozták.

A kutatásból az is kiderült, hogy az alkalmazottak kötelesek figyelemmel követni a vásárlók számát az üzletben, valamint nekik kell fertőtleníteni és tisztítani a helyiséget.

A legtöbb gondjuk mégis azokkal a vásárlókkal van, akik nem viselik a maszkjaikat, így több esetben a saját testi épségüket teszik kockára, mikor a náluk sokkal nagyobb és terebélyesebb agresszív ügyfeleket figyelmeztetik az intézkedések betartására.