2024. június 21., péntek

Tisztújító kongresszusát tartja a Fidesz

A Fidesz-KDNP Európa legsikeresebb politikai formációja – mondta a Fidesz tisztújító kongresszusán Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. A résztvevők egy perces néma csenddel adóztak a nemrég elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke emléke előtt.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, a 79 évvel ezelőtt megalakult Kereszténydemokrata Néppárt 1947-ben megnyerte a választásokat, amit a kommunisták elcsaltak, majd 1956-ban újjászervezték a pártot a forradalom támogatására. A KDNP 1990-ben-ben lett az Antall József kormányában rendszerváltoztató kormánypárt.

Azóta Orbán Viktor minden korábbi, jelenlegi és jövőbeli kormányának tagja az ország építésében – tette hozzá Semjén Zsolt.

Kifejtette, a KDNP egy világnézeti, a Fidesz pedig egy keresztény ihletettségű nagy néppárt, a két politikai erő szövetsége pedig – kiegészülve a társadalom szinte minden szegmensével – ma a magyar történelem és az Európai Unió legsikeresebb pártszövetsége.

Mint fogalmazott, a két párt feladata „a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelme”.

Jelentem a kongresszusnak, hogy készen állunk arra, hogy folytassuk Szent István országépítő nagy művét – zárta beszédét Semjén Zsolt.

A szombati a tisztújító kongresszuson választják meg a párt elnökét, az alelnököket, valamint a bizottságok vezetőit, tagjait, ugyanakkor nem hoznak formális döntést a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjéről.

A rendezvényen 1500-1800 küldött és legalább ugyanennyi vendég vesz részt. A kongresszust Orbán Viktor miniszterelnök beszéde zárja.

A pártelnök-miniszterelnököt újabb két évre választhatják meg a Fidesz élére, miután nincs kihívója, ami nem meglepő, hiszen a negyedig kétharmados választási győzelem után töretlen a népszerűsége és egyértelmű a vezető szerepe a Fideszben.

Nyitókép: MTI