2024. május 26., vasárnap

Kurti szerint a Szerbiával fenntartott párbeszédért felelős különmegbízott Belgrád pártján áll

Miroslav Lajčák, a szerb-koszovói párbeszédért felelős európai uniós különmegbízott egyértelműen Szerbia pártján állt a múlt csütörtöki koszovói-szerb egyeztetések során, ez pedig elfogadhatatlan – jelentette ki hétfőn Albin Kurti koszovói miniszterelnök, aki szerint nem lehet úgy megegyezésre jutni, hogy csak az egyik fél kérései teljesülnek.

Múlt csütörtökön Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő Josep Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel, valamint Miroslav Lajčákkal találkozott Brüsszelben. A tárgyalások eredménytelenül zárultak, a felek álláspontja nem közeledett egymáshoz.

A találkozót követően Josep Borrell arról beszélt, hogy Albin Kurti nem hajlandó továbblépni és elindítani a szerbiai önkormányzatok közösségének létrehozására irányuló folyamatot, és továbbra is Koszovó de facto elismeréshez ragaszkodik.

„Keményen próbálkoztunk, de sajnos, ma sem sikerült áthidalni a nézeteltéréseket" – mondta az uniós főképviselő a találkozót követő sajtótájékoztatón. Egyben emlékeztetett arra, hogy egy év telt el azóta, hogy a két fél az EU közvetítésével megkezdte a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodás végrehajtásával kapcsolatos tárgyalásokat, azonban az utóbbi időben ismét felerősödtek a felek közötti feszültségek.

Albin Kurti hétfőn arról beszélt, hogy a múlt csütörtöki tárgyalások azért fulladtak kudarcba, mert az uniós különmegbízott Szerbia mellett állt, és a szerb elnökkel közösen próbált rá nyomást gyakorolni, hogy fogadja el a Belgrád és Pristina közötti megállapodásnak csak a Koszovó kötelezettségeire vonatkozó részét.

„Szeptember 14-én az uniós közvetítő egyértelműen Koszovó ellen lépett fel" – magyarázta, majd hozzátette: „ezzel is Koszovó jövőjét támadták meg".

A koszovói kormányfő szerint elfogadhatatlan, hogy csak a koszovói fél tegyen eleget a követeléseknek. Vagy az egész megállapodás megvalósul, vagy semmi, az nem lehet, hogy csak Szerbia követelései teljesüljenek – húzta alá a koszovói kormányfő.

Nyitókép: Beta