2024. június 16., vasárnap

Egyre több fiatal szed orvosi ajánlás nélkül is nyugtatót

Egyre több fiatal szed nyugtatót, és sokan orvosi konzultáció és felírás nélkül. Alkohollal keverik, ami potenciálisan veszélyes is lehet – figyelmeztetnek a szakemberek. Lela Trninić pszichiáter a Tanjugnak elmondta, hogy a nyugtatók olyan gyógyszerek, amelyeket a belső feszültség, a félelem és a szorongás csillapítására írnak fel, és ezek leggyakrabban a benzodiazepinek csoportjába tartoznak (benzedin, lorazepam, bromazepam), írja a Vajdasági RTV.

A pszichiáter felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden eset indokolja a nyugtató azonnali szedését.

– Ha valaki állandóan zavartnak érzi magát, nehezebben tudja elvégezni a munkáját, családi tevékenységét, akkor ajánlott szakemberhez fordulnia, aki felméri, hogy milyen gyógyszert kell szednie. Ma már az a tapasztalatunk, hogy barátok, szomszédok javaslatára veszik be az emberek a nyugtatókat, de nem ez a legjobb módja a terápia megkezdésének – fogalmazott Lela Trninić.

Az orvosok által adott gyógyszeradagokkal kapcsolatban elmondta, hogy általában azt a legminimálisabb adagot javasolják, amely bizonyos javulást hozhat, és egyes szomatikus betegségek esetén rövidebb ideig javasolt a gyógyszer szedése. A pszichiáter hangsúlyozta: azoknak, akik nyugtatót szednek, semmilyen körülmények között nem szabad alkoholt fogyasztaniuk, mert előfordulhat, hogy a bevitt készítmények adagjától függően olyan egészségügyi állapotok léphetnek fel, amelyek életveszélyesek lehetnek az illető számára. Kiemelte, hogy a fiatalok körében megfigyelhető a mentális betegségek, a szorongás és a depresszió növekedésének tendenciája, különösen a koronavírus-világjárvány után.

– A fiatalok kihívásokkal teli időszakban élnek. Egyes kutatásokban nagyon gyakran úgy fogalmaznak, hogy félnek, szoronganak, nehezen tudják elvégezni az iskolai feladatokat, érzelmi problémáik vannak, amelyhez sok esetben társulnak szociális és családi problémák is. Nagyon korán kezdik el szedni a nyugtatókat, mert úgy látják, hogy ez egy módszer a problémáik jelentős csökkentésére – tette hozzá Trninić.