2024. június 21., péntek

Megkezdődik Uroš Blažić pere

A smederevói Felsőbíróságon ma kezdődik Uroš Blažić pere, akit azzal vádolnak, hogy tavaly május 4-én Malo Orašje és Dubona falvakban megölt kilenc embert és megpróbált további húszat megölni, közülük tizenkettőt megsebesített.

Ma zártkörű előkészítő tárgyalást tartanak, ahol Uroš Blažićnak és apjának, Radiša Blažićnak, aki szintén vádlott, röviden nyilatkozniuk kell bűnösségükről. Az előkészítő tárgyaláson jelen lehetnek a védők, a sértettek jogi képviselői és az ügyész.

Az előkészítő tárgyalás befejezése után a bíró kitűzi a főtárgyalás időpontját, ahol a Blažićok részletesen előadhatják védelmüket.

Uroš Blažić az ügyészségen tett vallomásában beismerte bűnösségét, nem mutatott megbánást, inkább áldozatként próbálta magát beállítani, mondván, a bűncselekmények helyszínén többször kigúnyolták – áll a vádiratban, amelybe a Tanjug betekintést nyert.

Malo Orašjéban volt az első helyszín, ahol Blažić mészárlást rendezett, lelőtt egy személyt, miközben öt másikat meglőtt, akik a sérüléseik miatt a kórházban haltak meg. Mindannyian Malo Orašje lakói voltak.

Miután befejezte véres ámokfutását ebben a faluban, Dubonába ment, ahol először néhány emberre lőtt, akik a kerítést javítottak. Több embert súlyosan megsebesített, majd Momčilo Živojinović Általános Iskola udvarába ment, ahol az ott gyülekező emberekre nyitott tüzet.

A vádiratban szerepel Blažić nagybátyja, Goran és unokatestvére, Boris Gavrilović is, akiket tiltott fegyver- és robbanóanyag-gyártás, -tartás, -hordás és -forgalomba hozatal miatt vádolnak. Ők Kragujevácon állnak a vádlottak padjára.

Radiša Blažić tiltott fegyver- és robbanóanyag-gyártás, -tartás, -hordás és -forgalomba hozatal bűncselekmény, valamint a közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával áll bíróság elé.

Az ügyészség álláspontja szerint nem kétséges, hogy Blažić a társadalomra való veszélyessége, a bűncselekmény súlya és annak következményei miatt életfogytiglani börtönbüntetést érdemel. Azonban mivel a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a 21. életévét, a büntetőeljárási törvény értelmében nem lehet neki életfogytiglani büntetést kiszabni, ezért az ügyészség a maximális, 20 éves börtönbüntetést javasolta.

 

Nyitókép: RTS