2024. július 15., hétfő

Hatalomalakítás a vajdasági önkormányzatokban

Szabadkán Góli Csilla az alpolgármester, Gyivánovity Dániel pedig a vkt elnökének tisztségét tölti majd be

Számos vajdasági helyi önkormányzatban a napokban alakul meg a hatalmi szervek új összetétele, Szabadkán például ma tartják meg a városi képviselő-testület (vkt) alakuló ülését. A Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, a párt elnöksége és tanácsa hétfőn ülésezett és határozott az új hatalmi ciklusban tisztségeket betöltő személyek vonatkozásában. A VMSZ 23 helyi önkormányzatban indult önálló jelöltlistával a június 2-án megtartott választásokon.

Pásztor Bálint szavai szerint Szabadka tekintetében sikerült megtartani az előző hatalmi ciklusban betöltött tisztségeket, de a többi vajdasági helyi önkormányzatban is megőrizték a hídfőállásokat. Rámutatott, az egyes tisztségek elvesztése nem az azokat betöltő személyek miatt lenne sajnálatos, illetve generálna problémákat, hanem a korábban kijelölt célok szempontjából. A beszélgetés folytatásában kiderült, hogy Szabadkán Gyivánovity Dániel, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke tölti majd be a vkt elnöki tisztségét, Góli Csilla, a VMSZ elnökségének tagja az alpolgármesteri tisztség várományosa, a Városi Tanácsba Bognár Pásztor Hajnalkát – mezőgazdasági kérdésekkel megbízott tanácstag –, Ercsi Hargitát – idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tag – és Tóth Róbertet – kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tag –, delegálja a párt, Matin Hajnalka és Magosi Zsuzsanna pedig polgármesteri segédek lesznek. Zentán Burány Hajnalka lesz a polgármester, Magyarkanizsán Fejsztámer Róbert, Topolyán pedig Szatmári Adrián.

Kitérve hétfői találkozójára Juhász Bálint tartományi házelnökkel és Maja Gojkovićtyal, а tartományi kormány elnökével Pásztor Bálint közölte, hogy a tartományi kormány elnökével az együttműködésről, továbbá a magyarság szempontjából is fontos kérdésekről, valamint a Magyar Szóhoz hasonlóan fontos intézmények tartományi támogatásáról beszélgetett. A tartományi kormány elnökével a Magyar Szó Lapkiadó Kft. vonatkozásában nemcsak a székház részben tartományi pénzekből finanszírozott felújításáról beszélgetett, hanem a médiaházunk vonatkozásában gondként felmerülő kérdésekről is – emelte ki Pásztor Bálint.

Orbán Viktor békemissziójával összefüggésben Pásztor Bálint megjegyezte: a magyar kormányfő az elmúlt néhány napban bebizonyította, hogy az Európai Unió újra nagy, és a világpolitika fontos szereplője lehet. „Július 1-jétől Magyarország az EU soros elnöke, az ország miniszterelnöke azt a munkát végzi, amit az EU politikusainak az elmúlt években is kellett volna” – hangsúlyozta Pásztor Bálint. A VMSZ elnöke hiszi, hogy a magyar elnökség ideje alatt valóban fókuszba kerül az EU bővítése a nyugat-balkáni országokkal. Természetesen Magyarország nem önállóan dönt a bővítéshez hasonló kérdésekről, ám legalább témává tudja tenni – mondta.

A határhelyzet és annak kezelése szintén témaként merült fel a rádiós interjú során, szó volt a már folyamatban lévő, valamint a tervezett határátkelő-fejlesztésekről, emellett Pásztor Bálint megerősítette, hogy az ingázók kérésének eleget téve megpróbál közbenjárni annak érdekében, hogy a Horgos–Röszke közúti átkelő 4 és 23 óra között tartson nyitva. Hozzátette, már tárgyalt ebben az ügyben, múlt héten a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel való találkozóján is napirendre került a téma. „Emellett levélben kértem a magyar kormányt, hogy figyeljenek oda erre a kérdésre, hiszen a helyzet tarthatatlan” – fogalmazott Pásztor Bálint.

Nyitókép: Pásztor Bálint megerősítette, hogy az ingázók kérésének eleget téve megpróbál közbenjárni annak érdekében, hogy a Horgos–Röszke közúti átkelő 4 és 23 óra között legyen nyitva (Fotó: Pannon R