2024. július 20., szombat

Szerbia EU-csatlakozása prioritás

Magyarország nagykövetsége az EU Tanácsának soros elnöksége kapcsán fogadást tartott Belgrádban

Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöksége során tenni fog azért, hogy a nyugat-balkáni országok eurointegrációs folyamata előrébb léphessen – emelte ki Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete pénteken a soros elnökség átvétele kapcsán megtartott fogadásán, Belgrádban. Alkalmi beszédében kiemelte, Szerbia csatlakozási tárgyalásainak sikere kiemelt prioritás Magyarország számára.

A nagykövet szavai szerint, ki kell használni azokat a kedvező feltételeket, amelyek a belga elnökségnek köszönhetően megteremtődtek. Mint mondta, Szerbiának minél előbb meg kell nyitnia a 3 klasztert, illetve a csatlakozási folyamatban megkezdett, ám stagnáló fejezetekben is a tárgyalások folytatására van szükség.

Aleksandar Vučić államfő a fogadáson többek között rámutatott, hogy Szerbia Németország után a második legtöbb szomszéddal rendelkező ország. Amíg Németország 9 országgal határos, Szerbiának 8 szomszédja van. Ezt azért tartotta fontosnak kiemelni, mert mint mondta, a régió közepén, ha valami az egyik országban nincs rendben, nagy annak a valószínűsége, hogy a stabilitás is meginoghat. Köszönetet mondott Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének és Magyarország kormányának, hogy egy egyáltalán nem népszerű politika, a béke mellett szállt síkra és nem áll el a kitűzött céljaitól.

Szavai szerint Szerbia számára Magyarország elnöksége, az előttünk álló hat hónap szinte kulcsfontosságú lesz.

A fogadáson Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője rámutatott, Magyarország elnökségével az unió bővítési politikája új lendületet kap. Mint mondta, az EU Tanácsa ezt megelőző elnökségének eleget kellett tenni bizonyos követelményeknek, hogy a bővítési politikát folytatni tudják Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajana esetében. Mint mondta, így a bővítéshez új feltételek valósultak meg. Szavai szerint az alapvető cél a nagy Európai Unió megteremtése, mindenekinek tisztában kell lennie az előtte álló lehetőségekkel.