2024. június 17., hétfő

Folytatódik a tíz éve megkezdett együttműködés

Vučević örül annak, hogy a VMSZ továbbra is részt vesz a kormány munkájában

Egy héttel ezelőtt a köztársasági képviselőház megválasztotta az új kormányt, szinte napra pontosan Aleksandar Vučić államfő első kormánya megválasztásának tizedik évfordulóján. Annak is pontosan tíz éve, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a választásokat követően először lépett koalícióra a Szerb Haladó Párttal. Az egy évtizede kialakított együttműködési formát megtartva a jövőben is államtitkárok szintjén vesz részt a köztársasági végrehajtó hatalom munkájában, a párt delegálta 8 államtitkárt várhatóan egy-két héten belül nevezhetik ki.

Miloš Vučević külön kitért a Palicsi-tó és a Ludasi-tó megmentésének, továbbá a tartományi szennyvízelvezető és víztisztító rendszerek kiépítésének fontosságára (Ótos András felvétele)

Miloš Vučević külön kitért a Palicsi-tó és a Ludasi-tó megmentésének, továbbá a tartományi szennyvízelvezető és víztisztító rendszerek kiépítésének fontosságára (Ótos András felvétele)

Miként a koalíciós együttműködés tíz évvel ezelőtti kezdetén, az SZHP most is miniszteri tisztséget ajánlott fel a VMSZ-nek. Ezt a köztársasági parlamentben az akkor még kormányalakító Miloš Vučević a dr. Pásztor Bálintnak, a VMSZ elnökének a kormányalakítói expozéval kapcsolatos felszólalását követő reakciója is megerősítette. „Felkínáltam Önnek, hogy legyen miniszter az általam vezetett kormányban. Ugyanakkor megértem és tiszteletben tartom a VMSZ ezzel kapcsolatos álláspontját, nevezetesen azt, hogy a tisztségeknél sokkal fontosabb számára konkrét eredményt felmutatni a vajdasági magyar közösség számára fontos területeken” – fogalmazott Vučević, majd abbéli reményének adott hangot, hogy idővel esetleg megváltozik a VMSZ ezen állápsontja és elfogadja a miniszteri tisztséggel kapcsolatos felkínálást.

Vučević Pásztor Istvánnak a szerb–magyar, illetve a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatok kiépítésében való elévülhetetlen érdemeit hangsúlyozta. Szavai szerint Pásztor István, Orbán Viktor és Aleksandar Vučić olyan viszonyrendszert alakított ki, amely 10-15 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Pásztor István tevékenységével a két ország és a nemzetek közötti kapcsolatok új dimenziójának a megteremtéséhez járult hozzá – fogalmazott.

Reagálva Pásztor Bálint felszólalására Vučević megígérte, hogy a beruházások és a fejlesztési projektumok tervezésekor a kormány odafigyel arra, hogy az ország minden térsége ugyanolyan mértékben, arányosan fejlődjön. Külön kitért a Palicsi-tó és a Ludasi-tó megmentésének, továbbá a szennyvízelvezető és víztisztító rendszerek vajdasági településeken való kiépítésének fontosságára. A Belgrád–Budapest gyorsvasút Belgrád és Szabadka közötti, feltehetően év végéig átadásra kerülő szakaszát szintén prioritásként, valamint a fejlődés szempontjából meghatározó projektumként emelte ki.

A VMSZ elnökének a migrációs válsággal, a közbiztonsággal és a megőrzésével kapcsolatos kijelentésére válaszolva Vučević a múlt év utolsó hónapjaiban foganatosított hatósági intézkedéseket méltatta, valamint arról biztosította a VMSZ elnökét és az érintett polgárokat, hogy a hatóságok a jövőben is az ország minden térségében, és minden polgár biztonságát szavatolják.

Reflektálva Pásztor megjegyzésére, miszerint örvendetes, hogy expozéjában a demográfiai folyamatokkal összefüggésben a magyarországi népesedés- és családpolitikát emelte ki követendő példaként, Vučević nyomatékosította, rendkívül tiszteli mindazt, amit e területen Orbán Viktor és a magyar kormány tett. A célravezető népesedéspolitika eredményei nem mutatkoznak meg azonnal, időre van szükség, jegyezte meg, hozzátéve, hiszi, hogy az illetékes szerb miniszter konzultálni fog a területért felelős magyar kollégáival.

A VMSZ a 2014. március 16-án tartott rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat követően lépett először koalícióra az SZHP-vel, és kezdett államtitkári szinten részt venni a kormány munkájában. Már a választási kampány során egyértelműsítette, hogy része kíván lenni a hatalmi többségnek és a kormánynak. „Azért kívánunk a parlamenti többség része lenni, mert ez ad esélyt és lehetőséget arra, hogy amit megfogalmaztunk, azt meg is tudjuk valósítani. Ez nem arról szól, hogy a potenciális partnerbe az elmúlt két évben beleszerettünk, hanem arról, hogy azt kell partnernek választanunk, aki ebben a pillanatban a szerb többség támogatását élvezi, mert az biztosítja számunkra prioritásaink megvalósításának a lehetőségét. Ez nem a szeretetről és a szerelemről szól, ez az érdekről szól”– fogalmazott 2014-ben, egy nappal a kampánycsend kezdete előtt a VMSZ programbemutató rendezvényén Szabadkán Pásztor István, a VMSZ néhai elnöke.

 

Nyitókép: Ótos András archív felvétele