2024. június 21., péntek

Politikáról és közös projektumokról

Hszi Csin-ping kétnapos látogatása során mintegy 30 megállapodást írnak alá

Európai körútján kétnapos látogatást tesz Szerbiában Hszi Csin-ping kínai elnök. Ennek során vendéglátójával, Aleksandar Vučić államfővel többek között politikai, gazdasági és technológiai témában tárgyalnak majd, várhatóan a globális, de a helyi gondokról is szót ejtenek. Hszi Csin-ping és mintegy 400 fős küldöttsége a tervek szerint mintegy 30 államközi megállapodást ír alá.

Hszi Csin-ping éppen akkor érkezik hazánkba, amikor Szerbiára nagy nyomás nehezedik Koszovó Európa Tanácsba való felvétele, valamint az ENSZ-ben a srebrenicai népirtásról szóló határozat elfogadása miatt. Lin Jian, a kínai külügyminisztérium szóvivője a múlt héten bejelentette, hogy Hszi Csin-ping belgrádi látogatása során fejti majd ki véleményét a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi és regionális kérdésekről, továbbá felvázolja a kapcsolatok jövőbeli fejlődésének irányvonalát, emlékeztetett az Euronews.

A kínai elnök látogatását éppen arra a napra időzítették, amikor 25 évvel ezelőtt, az 1999-es NATO bombázások idején rakétatalálat érte Kína belgrádi nagykövetségét, és három kínai újságíró halálát okozta. Várhatóan ünnepélyes keretek között nyitják meg a Kínai Kulturális Központot, amely a lebombázott nagykövetség helyén épült.

Hszi Csin-ping keddi érkezése a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések mellett történt. A kora esti órákban MiG–29-es vadászgépek kísérték a kínai államfő repülőjét a szerbiai légtérben, majd belgrádi landolását követően díszgárda tisztelgett előtte. Hszi Csin-ping és delegációja biztonságáról 3400 rendőr gondoskodik. Fogadtatásukra szerb és kínai zászlókkal díszítették ki Belgrád utcáit. A kínai küldöttséget ünnepi vacsorával fogadták, melynek során honi ételkülönlegességeket és borokat kóstolhattak meg a vendégek.

Hszi Csin-ping legutóbb 2016-ban járt Belgrádban. Ez volt 32 év után az első alkalom, hogy kínai elnök Szerbiába látogatott. Akkor írták alá a stratégiai partnerségről szóló megállapodást. Vučić tavaly októberben találkozott a kínai elnökkel Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumán. Ekkor 18 megegyezést parafált a két ország, többek között a hamarosan életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodást.

Hszi Csin-ping egyébként az utóbbi öt évben először tesz többnapos látogatást Európában. Vendégségének első állomása Franciaország volt. Belgrádba Párizsból érkezett, innen pedig Budapestre utazik.

A kínai elnököt az útra elkísérte felesége, Peng Li-jüan, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Irodája Főbizottságának tagja, a Központi Bizottság Általános Irodájának igazgatója, valamint a Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Irodájának tagja és a külügyminiszter.
A két államfő várhatóan az Expo 2027 részét képező tervekről és a kormány által meghirdetett Ugrás a jövőbe 2027 elnevezésű beruházási ciklusról is tárgyal majd, amely több projektumának kivitelezői kínai cégek lesznek. A szabadkereskedelmi megállapodás, amely júliusban lép életbe, nemcsak a szerbiai vállalatok számára jelent lehetőséget, hanem hazánkon keresztül nyugati cégek számára is, hiszen megjelenhetnek a kínai piacon. Hazánk 5,6 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat valósít meg Kínával: 1,1 milliárd eurónyit szállít ki (az exporttermékek között túlnyomóan mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek szerepelnek) és 4,5 milliárd eurónyit importál. A hazai szakemberek ennek az aránynak, illetve aránytalanságnak a javítására számítanak.

Nyitókép: A népes kínai küldöttséget a repülőtéren Siniša Mali pénzügyminiszter és Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter köszöntötte (Fotó: Tanjug/Politika/24sedam)