2024. március 4., hétfő

Május harmadika még tart

A belgrádi általános iskolában meggyilkolt gyerekek szülei emlékközpont létesítését követelik

A belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában május 3-án meggyilkolt gyerekek szüleinek egy része, illetve az őket támogató szülők tegnap a belgrádi iskola előtt tüntettek. Mint az iskola bejáratánál kifüggesztették: Május harmadika még tart. Ezzel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az államvezetés a tömeggyilkosság után sem tett semmit annak érdekében, hogy az iskolában emlékközpontot alakítsanak ki.

Mint arra a Tanjug hírügynökség rámutatott, a szülők egy része azt szeretné, ha az egész általános iskola emlékközponttá válna, hiszen ott történt a vérontás, míg más szülők úgy érzik, az iskolának csak azt a részét kellene emlékközponttá átalakítani, ahol a gyilkosságok történtek, vagyis az iskola Milutin király utcai bejáratát és a történelemszertárat.

A szülők tegnap jelképesen abban az időpontban gyűltek össze, amikor május 3-án a gyilkosságok történtek, reggel 8.40-kor, az iskola előtt. Megemlékeztek, gyertyát gyújtottak és kifüggesztették tiltakozásukat, majd a kormány épülete elé vonultak.

Branko Anđelković, a meggyilkolt Mara kislány édesapja a Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy nem az volt a céljuk, hogy a kormány tagjaival tárgyaljanak, csupán arra szerettek volna rámutatni, elvárják, hogy kijavítsák a május 3-a után vétett hibákat. Kiemelte, nem emlékhelyre van szükség, hiszen minden meggyilkolt gyermek szülőjének van hol emlékeznie a gyermekére. Ők azt szeretnék, ha olyan emlékközpont jönne létre, ami a társadalmat figyelmezteti a történtekre, és ahol majd a meggyilkolt gyerekek emlékét őrzik.

Žarko Cvejić, akinek a gyermeke harmadik osztályba jár az adott általános iskolában, kiemelte, azért is tiltakoztak, mert a Szülői Tanács döntése alapján Branko Anđelković, akit a meggyilkolt gyerekek szülei választottak ki maguk közül, nem lehet az iskolaszék tagja.

Aleksandar Vučić államfő, a Happy televízión tett vendégszereplése során igazat adott a szülőknek és támogatásáról biztosította őket. Mint mondta, ő is és a kormány is támogatta, hogy a meggyilkolt gyerekek szülei nevezzenek ki egy személyt az iskolaszékbe, sőt erről írásos kérvényt is küldtek az illetékeseknek, ám a szülői tanács elvetette ennek lehetőségét.

Nyitókép: Beta