2024. március 4., hétfő

Elsődleges cél az embercsempészet felszámolása

Az elmúlt időszakban a rendőrség több mint 4900 migránst állított elő a határövezetben

Az illegális migránsok csempészetében részt vevő szervezett bűnbandák lokalizálása és felkutatása a legfontosabb feladat – közölte Bratislav Gašić szerb belügyminiszter, aki vasárnap az esti órákban Horgoson egyeztetett munkatársaival az illegális migráció felszámolása kapcsán.

Mint a Belügyminisztérium közleményéből kiderül, az embercsempészet megfékezésében a legfontosabb láncszemnek a belügyminiszter a bűnszervezetek vezetőinek bemérését és elfogását tartja. Ám a terepi munkájuk során nagy figyelmet fordítanak azoknak a rejtekhelyeknek a felkutatására is, amelyeken a bűnszervezetek a fegyvereket tárolják. Gašić miniszter hangsúlyozta, hogy a belügyi szervek munkatársai egész napos fokozott ellenőrzéseket tartanak nemcsak az ország északi határövezetében, hanem a déli határ menti területeken is, ugyanakkor fokozott figyelmet fordítanak a Bulgárián és Észak-Macedónián keresztül vezető embercsempészeti útvonalakra is.

– Nem állunk meg mindaddig, amíg a polgárok ezeken a területeken nem lesznek teljesen biztonságban, és amíg a bűncselekményeket elkövetőket nem vonják felelősségre – hangsúlyozta közleményében a belügyminiszter, amelyben arra is rámutatott, hogy Szerbia emberséges, barátságos ország, ám nem lehet a leszámolások helyszíne.

A Belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint a fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően a rendőrség munkatársai 4931 migránst fogtak el Szabadka, Zombor, Nagykikinda és Pirot területén a határövezetben. A terepen végzett kutatások során kilenc gépkarabélyt, öt pisztolyt, 1655 darab különböző kaliberű töltényt, több száz útlevelet és kisebb mennyiségű kábítószert találtak. Olyan föld alatti zúgokat is feltártak, ahol a migránsok és az embercsempészek rejtőzködtek.

Az akció során nyolc személyt embercsempészet miatt tartóztattak le, további 190-et pedig különböző bűncselekmények miatt vettek őrizetbe. A rendőrség 21 esetben tett bűnvádi feljelentést határsértés, illetve embercsempészet miatt, 11 esetben engedély nélküli fegyverbirtoklás, 8 esetben kábítószer-birtoklás miatt, ezenkívül 16 esetben más jellegű bűnvádi feljelentésre is sor került, de a közlemény már nem részletezte, hogy miről van szó.

Emellett 569 szabálysértési feljelentést tettek a külföldiekről szóló törvény megsértéséért, valamint 134 szabálysértésre a határellenőrzésről szóló törvény megsértése miatt.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele