2024. március 5., kedd

Vučić: 20.000 dinárt utalnak februárban a nyugdíjasoknak

Aleksandar Vučić elnök vasárnap este a Szerbiai RTV híradójában kijelentette, hogy az állam februárban minden nyugdíjasnak 20 ezer dinárt fog kapni.

– A szeptemberben kiutalásra kerülő 50 eurót, majd a novemberi 30 eurót és végül a december 13-a és 15-e között várható 20 eurót követően jövő év februárjában, de legkésőbb márciusban, minden nyugdíjasnak 20 ezer dinárt fogunk kifizetni, amely egyfajta ajándék lesz az államtól – jelentette ki Vučić.

Bejelentette, hogy a következő év elején egészen biztos, hogy több mint 5 százalékkal növelik majd meg a nyugdíjakat.

– A továbbiakat majd meglátjuk a következő évben, mert szeretnénk ezzel enyhíteni azt a nehéz időszakot, amelyen keresztül mentek, és amiért megértették az államot – mondta Vučić.

A Nyílt Balkán elnevezésű kezdeményezést és a nyílt határokkal kapcsolatos döntést történelminek nevezte.

– Úgy gondolom, hogy ez valóban egy történelmi döntés, hogy véghez tudjuk e majd vinni, az majd még kiderül. Ahhoz, hogy az emberek ne lássanak határokat, az sok munkát vesz igénybe, viszont ezek óriási haszonnal járhatnak a vállalatok számára. Ez egy rendkívüli jelentőségű elv a békéről, a stabilitásról, amelyet önállóan hoztunk meg, semmilyen külső nyomás nélkül. Ez azt jelenti, hogy nem fogunk csak hallgatni, hanem önként is döntéseket hozunk – mondta az elnök.

– A kapuk mindenki előtt nyitva állnak, senkit sem fogunk sürgetni. Szarajevóban és Podgoricában magyarázzák meg, hogy milyen, amikor várakoznak a határon, az ő döntésük, nem vagyunk olyanok, akik nyomást gyakorolnának, aki szeretné, azt szívesen várjuk – jelentette ki Vučić.

 VULIN ÉS ÉN BŰNVÁDI FELJELENTÉST TESZÜNK MAGUNK ELLEN

 Az elnök kihangsúlyozta, hogy az amerikai FBI semmilyen szerepet sem játszott Belivuk bűnszervezetének leleplezése során és nem is szolgáltattak ki adatokat. Elmondása szerint mindent a hazai szervek végeztek, vagyis a rendőrség és a BIA, majd gratulált nekik a bátorságért és a komoly nyomozás lefolytatásáért is.

– Mindent, amit megcsináltunk, kivéve azt a támogatást, amelyet az egyes bizonyítékokkal kapcsolatosan az európai szervezetek nyújtottak, a hazai illetékesek végezték el. Az FBI semmit sem csinált – jelentette ki Vučić.

Megemlítette, hogy az FBI értesítette őket az általuk kifejlesztett ANUM alkalmazásról, amelyről a bűnözők azt gondolták, hogy biztonságos, de valójában a CIA ellenőrzése alatt állt. Szavai szerint értesítették őket erről, de erre már akkor került sor, amikor mindent elvégeztek.

– Megértettem Stefanović minisztert, hogy nem a Belivuk esetre gondolt, hanem a Sky alkalmazásra, amelyre az európai szervezetektől kaptunk támogatást – mondta Vučić, majd pontosított, hogy az ANUM alkalmazásra pedig az amerikai szolgálatoktól érkezett segítség.

Bejelentette, hogy Aleksandar Vulin belügyminiszterrel együtt bűnvádi feljelentést fognak tenni saját maguk ellen, hogy ilyen módon válaszolhassanak a bűnözők, valamint a mágnás politikusok állításaira is.

– Döntést hoztunk. Holnap, mint a Jovanjica-ügyben is, bűnvádi feljelentést teszünk magunk ellen. Találni fogunk valakit a kollégáink közül, aki ezt megteszi, hogy felelhessünk mindarra, amit a bűnözők, de egyes mágnás politikusok is állítottak – magyarázta az elnök.

Vučić kihangsúlyozta, hogy Vulinnal együtt készen állnak minden kérdésre válaszolni.