2024. július 16., kedd

Talajbarát és gazdaságos adaptereket a vajdasági földekre!

Sikeresen ötvözi a hatékonyságot a talajvédelemmel a magyarországi OROS adapterek gyártója

A gazdák igényeinek megfelelően alakítja gyártását a magyarországi Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziója, amely sikeresen ötvözi a hatékonyságot a talajmegőrzéssel. A gyártó saját fejlesztésű kombájnadapterei ugyanis korszerű talaj- és sorkövetővel, illetve csonktaposóval kérhetőek, mindemellett gyors betakarítást biztosítanak. A szakemberek szerint az utóbbi időben ez különösen fontos a gazdáknak, akik mind erőteljesebben fordulnak a környezetkímélő gazdálkodás irányába. Területeinken is tudatosodik ugyanis az, hogy a talaj megőrzése évszázados befektetésnek számít.

A hatékony OROS CORNADO: gyors és környezetkímélő (Dávid Csilla felvétele)

A hatékony OROS CORNADO: gyors és környezetkímélő (Dávid Csilla felvétele)

Az orosházi cég több mint 50 éve gyárt adaptereket. A szerbiai piacot három évvel ezelőtt célozták meg komolyabban: elsősorban a Vajdaságban gazdálkodó termelőknek szerettek volna lehetőséget nyújtani az általuk gyártott kukorica- és napraforgó-adapterek megismerésére. Ennek érdekében többször is bejárták a terepet: a cég fontosnak tartja, hogy a gazdák igényei alapján irányítsa a feljesztéseket, de nagy hangsúlyt fektetnek a visszajelzéseikre is – mondta érdeklődésünkre Nagy-György Tamás, a gyártó marketing-ügyintézője. Hozzátette: a vajdasági körutakon a Magyar Szó hirdetőosztálya is elkísérte az OROS értékesítőit.

Az értékesítő elmondta, hogy a szerbiai útjaikon olyan általánosan elterjedt „trendekre” is felfigyeltek, amelyekre korszerű megoldást tudtak kínálni. Megfigyelték ugyanis, hogy területeinken a napraforgót napraforgó toldattal szerelt gabonavágó asztallal vágják. Kiszámolták, hogy ily módon mekkora a szemveszteség: kiderült, hogy 500 hektár betakarításánál az akkori terményárak mellett a szemveszteség értéke azonos volt egy OROS SUN napraforgó adapter árával, amely szintén az OROS portfóliájának oszlopos tagja – mondta Nagy-György Tamás.

Az orosházi cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy közvetlenül megismerje a vajdasági gazdák igényeit: ebben nagy segítségükre van a Magyar Szó hirdetőosztálya (Dávid Csilla felvétele)

Az orosházi cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy közvetlenül megismerje a vajdasági gazdák igényeit: ebben nagy segítségükre van a Magyar Szó hirdetőosztálya (Dávid Csilla felvétele)

Kollégájával, Szabó Zoltánnal a kínálatukból az OROS CORNADO adaptereket emelték ki, amelyek mostanra 6, 8, 12, 16 és akár 18 soros kivitelben is rendelhetőek, széles sortáv-választékkal. Az értékesítők felhívták a figyelmet arra a fejlődésre, amelyet a gyorsaság terén értek el az évek alatt: míg a korábbi típusok óránként 6-8 kilométeres sebesség mellett takarították be a kukoricát, a jelenleg piacon lévő OROS CORNADO adapterek akár óránkénti 15 kilométeres tempóra is képesek. A gyorsaságot sikerült úgy fejleszteni, hogy közben megőrizték a szárzúzás minőségét is. A korszerű, automatikus talaj- és sorkövetők pedig hozzásegítenek az aratás hatékonyságának növeléséhez, ami a regeneratív gazdálkodás elterjedésével egyre fontosabbá válik a gazdák számára. Ugyanakkor a fejlesztések révén jelentősen sikerült csökkenteni az adapterek karbantartás-igényét is – emelték ki az OROS képviselői.

Hozzátették: a gyártó adapterei gyakorlatilag minden kombájntípussal kompatibilisek. Kínálatukban megtalálhatók az alacsonyabb árfekvésű, de minőségi adapterek, épp úgy, mint a magasabb igényeket kielégítő prémiumkategóriás gépek is. A cég több mint tíz évre visszamenőleg biztosít pótalkatrészeket is ami hozzáférhetővé teszi a hosszútávú szervízelést is – tudtuk meg az értékesítőktől.

Országunkban az OROS adaptereit az Agrovojvodina Mehanizacija Kft. mellett a Kite Kft., illetve az Agrotech Kft. is forgalmazzák. Az orosházi cég az USA-n Magyarországon és Szerbián kívül a román, a lengyel és számos más piacon is jelen van, de termékeiket megismerhették már az Afrikai országokban is.

Nyitókép: Az OROS termékeit az Agrovojvodina is forgalmazza területeinken: fotónkon Szabó Zoltán, Mirjana Samardžić és Nagy-György Tamás értékesítők az OROS CORNADO előtt (Dávid Csilla felvétele)