2024. június 13., csütörtök

Futás, kocogás, kerékpározás

Jövő szombaton kezdődik a Tour de Fruška sportrendezvény

A Tour de Fruška sportrendezvényt május 25-én és május 26-án tarják meg Vrdniken. Ennek apropóján tegnap sajtótájékoztatót tartottak a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet Információs Központjában. A rendezvény mindenekelőtt sport- és családi program, amely összehozza a kerékpározás szerelmeseit, valamint a természet és a sport rajongóit. A rendezvény a tartományi kormány, Újvidék városa, a Fruška gora Nemzeti Park, valamint Ürög (Irig) község támogatásával valósul meg.

Ivan Arpaš, a Tour de Fruška rendezvény igazgatója elmondta, az idén mintegy 1700 versenyző jelentkezett, ami 30-40 százalékkal több az előző évhez képest. 
– A rendezvényen a hegyikerékpár-maraton lesz a fő versenyszám, de a résztvevők kipróbálhatják magukat a Trail elnevezésű futamon is. A gyermekek számára is szervezünk versenyt. Az idén új útvonalakkal és új kihívásokkal várjuk a sportolókat. Szombaton tartják a Trail futamokat, amelyek 7, 15 és 25 kilométer hosszúak. Az élsportolók mellett a rekreációs sportolókat is szeretettel várjuk. A rendezvény második napját a hegyikerékpár-versenynek szenteljük, az útvonalak hossza 15, 35 és 55 kilométer. A Fruška gora nem mindennapi látványt és élményt nyújt a versenyzők számára – fejtette ki Arpaš.

Kiemelte, hogy Szerbiában először szervezik meg az úgynevezett Plogging szemétszedő futást, amely egy új környezettudatos sporttevékenység.

– Futás vagy kocogás közben a résztvevők zsákokba gyűjtik a szabadban lévő hulladékokat. A futam célja, hogy megőrizze Fruška gora természeti szépségét, s a versenyzők minél több hulladékot szedjenek össze. A végén megmérjük, hogy ki gyűjtötte össze a legtöbb szemetet. A futás időtartama 4 óra, az útvonal hossza 7 kilóméter. Az a cél, hogy felhívjuk a figyelmet a környezettudatosság fontosságára – fogalmazott Arpaš, aki bejelentette, hogy szeptemberben is megszervezik a rendezvényt.
 

A sportrendezvény kiváló alkalom arra, hogy népszerűsítsék a Fruška gora szépségét (Fotó: Dávid Csilla)

A sportrendezvény kiváló alkalom arra, hogy népszerűsítsék a Fruška gora szépségét (Fotó: Dávid Csilla)

Dane Basta tartományi sport- és ifjúsági titkár elmondta, örömmel tölti el, hogy a Tour de Fruška sportesemény egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

– Évről évre egyre több versenyző jelentkezik a rendezvényre, amely a sport és az egészséges életmód népszerűsítése mellett idegenforgalmi és gazdasági szempontból is jelentős. A Tour de Fruška kiváló alkalom arra, hogy népszerűsítsük a Fruška gorát és Szerbiát. Ez egy olyan színvonalas rendezvény, amire büszkék lehetünk, a szervezőknek csak gratulálni tudok. Bízom benne, hogy a Tour de Fruška az idén is sikeres lesz – fejtette ki Basta.

Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója elmondta, hogy a rendezvénynek nagy jelentősége van a turizmus szempontjából is.
– A kerékpáros turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Vajdaságba az utóbbi időbe egyre több turista érkezik, az ilyen jellegű rendezvények ehhez nagyban hozzzájárulnak. A turisták szeretik a sportrendezvényeket. A szervezőknek sok sikert kívánok – közölte Pavlović.

Nyitókép: A szervezők az idén nagy hangsúlyt fektetnek a környezet megóvására (Fotó: Dávid Csilla)