2024. április 21., vasárnap

Arcfelismerő kamera van, törvény nincs

Több tucat iskola, óvoda és más állami intézmény rendelkezik arcfelismerő kamerákkal országunkban – hozta nyilvánosságra a Balkáni Oknyomozó Újságírók Hálózata (BIRN). Kiemelték: ennek ellenére az azonosító rendszerek használatát még mindig nem szabályozták Szerbiában. A biometrikus adatok begyűjtését viszont a legtöbb esetben tiltják az érvényben levő törvények – figyelmeztetnek a BIRN újságírói.

A felmérésük szerint 12 szerbiai város van lefedve arcfelismerő rendszerekkel, a legnagyobb mértékben Belgrád. Országszerte legalább 28 általános és 7 középiskolában van arcfelismerő kamerarendszer, de ezen kívül utcákra, piacokra, községi épületekre, utakra és útkereszteződésekre, tömegközlekedési eszközökre és állomásokra, közvállalatok épületeire, egyetemista otthonokra is szereltek fel arcfelismerő kamerákat, de parkokat és más nyilvános területeket is elláttak hasonló biztonsági rendszerekkel. 

A BIRN értesülései szerint a kamerarendszerek szabályozásának hiánya csak az egyik szegmense a problémának. Szerbiában ugyanis legtöbb esetben tiltott a biometrikus adatok begyűjtése és feldolgozása. Sőt: azokban az esetekben is, amelyekben engedélyezett, az intézményeknek előtte magánbiztonsági felmérést kell végezni. Milan Marinović, a közhasznú információk biztosának értékelése szerint a biometrikus adatok használata csak olyan esetekben indokolt, amelyekben szükséges és nélkülözhetetlen az intézmények munkája szempontjából.

Marinović hozzátette, hogy a gyermekek és a kiskorú személyek csoportja a legérzékenyebb a magánéletre vontakozó jogokat illetően. A videofelügyelet azonban a biztonsági rendszer szerves része az iskolákban – tette hozzá. Ezt pedig egyelőre a magánbiztonságról szóló törvény, illetve a műszaki védelemről és a technikai eszközök használatáról szóló rendelkezésekkel szabályozzák – állítja a szakember.

Nyitókép: (Illusztráció: pixabay.com)