2024. május 30., csütörtök

Kövér László részvétét fejezte ki Pásztor István halála miatt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvétét fejezte ki Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökének, parlamenti frakcióvezetőjének édesapja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökének halála miatt – közli az MTI.

A táviratban a házelnök azt írta, hogy Pásztor István a délvidéki és a Kárpát-medencei magyarság megbecsült képviselője, "rendkívüli teljesítményekkel teli és a legutóbbi időkig igen aktív" életének 68. évében örökre távozott közülünk.

"A Magyar Országgyűlés nevében szeretném kifejezni együttérzésemet. Osztozunk a család és a közösség gyászában, és nehéz szívvel vesszük tudomásul, hogy elhunytával kitartásban és elkötelezettségben mindannyiunk számára példát adó, kiemelkedő személyiségét vesztette el a magyar nemzet" – fogalmazott Kövér László.

Úgy folytatta: Pásztor István kihívásokkal teli időszakban, a magyarok szülőföldön való boldogulásának szellemében vívta harcait, síkra szállt az anyanyelvi oktatásért, a magyarlakta települések sokoldalú fejlesztéséért, az épített örökségünk megóvásáért ugyanúgy, mint az együttműködésre hangsúlyt helyező, kulturált politikai párbeszédért, s ennek révén a nemzeti kisebbségek jogainak intézményes megerősítéséért.

Hozzátette: elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a szerb nemzet történelmi megbékélésének összetett folyamatában, a két ország kapcsolatrendszerének töretlen erősítésében.

Közössége vezetőjeként elért sikerei minden Kárpát-medencei nemzetrésznek lelkesítő példát jelentettek és jelentenek a jövőben is - hangsúlyozta Kövér László.

"Emlékét, munkásságának eredményeit megőrizzük. A Jóisten adjon erőt a hozzátartozóknak a gyász nehéz pillanataiban!" – zárul a távirat.