2024. május 30., csütörtök

Jó reggelt! 18-04-2024

A minap átaraszolt előttem az úton egy sün. A bokor tövében meghúzta magát, majd rövidesen „eltűnt”, lévén, hogy este volt.

Kéretlenül is kérette magát a kérdés, miért hívják sündisznónak?! Hiszen nem hízik két mázsásra, nincs túrókarimás orra és csavaros farka, nem röfög, a sárban sem dagonyázik, ráadásul kolbászt és sonkát sem készítenek belőle. Még szövevényesebbé teszi e „rejtélyt”, hogy angolul is hedgehognak, avagy sövénydisznónak hívják. Nálunk a népnyelvben még sünkutyaként is előfordul, miként mondjuk Bánátban vakkutyaként a vakond.

Még ennél is rejtélyesebb, hogy a SEGA-konzol híres kabalája, a Sonic – melyből Sonic the hedgehog (Sonic, a sündisznó) címen két film is készült –, hogy lett türkiz, és hogyan lett olyan eszeveszetten gyors. A pihent eszűek, történetesen a The Escapist Game Theorists emberei azt is kiszámították, mekkora volt a videójátékos változatú Sonic csúcssebessége. Mérésadataik kissé kiábrándítóak, kiderült ugyanis, hogy soha sem futott gyorsabban 80 méter/másodpercnél, azaz 288 km/óránál. Eszerint a Ferrari, Lamborghini vagy Bugatti modellek többsége lehagyná. A filmben persze már jóval gyorsabb.

Sonic gyakori vendég nálunk. Az is lehet, hogy nálunk lakik, csak megbújt valahol. Még nem láttuk, de ténykedése kétségtelen, a szekrényből ugyanis gyakran hihetetlenül gyorsan tűnik el a csoki.