2023. szeptember 21., csütörtök

Szennybemenetel

Összesen 717,5 év börtönfogság a maximálisan kiszabható büntetés abban a négy perben, amelyeket az idén indítottak az előző amerikai elnök ellen. Donald Trump bírósági tárgyalásai várhatóan csak jövőre kezdődnek, de a négy ügyben már megvolt a vádemelés.

A hatósági eljárást hatalmas érdeklődés övezte minden alkalommal, hiszen Trump az első elnök az Egyesült Államok történetében, akit hivatali ideje letelte után bűnügyi eljárás alá vontak.

Először áprilisban „vették elő”. Akkor 34 rendbeli csalással vádolták meg a Stormy Daniels pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénzzel összefüggésben. A vád szerint Trump korábbi ügyvédje, Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett a pornósztárnak 2016 októberében, napokkal az elnökválasztás előtt. A „hallgatási pénz” azt a célt szolgálta, hogy Daniels ne beszéljen nyilvánosan a Trumppal egy évtizeddel korábban folytatott szexuális viszonyáról, amelyet az exelnök tagad. Pénzt adni valakinek a hallgatásáért nem bűncselekmény az USA-ban, ám a szabálytalan utalás, vagy átadás módja felvetheti a törvénysértés gyanúját. Márpedig az ügyészek azt próbálják bebizonyítani, hogy Trump (akkor még üzletemberként) meghamisította cége könyvelését, s így került a pénz előbb az ügyvédhez, majd a hölgyhöz. A szabálytalan könyvelést New York szövetségi állam törvényei vétségként büntetik.

Júniusban újabb bűnvádi eljárás indult ellene az otthonában (floridai luxusvillájában) jogosulatlanul tárolt, ámde az elnöki időszakából származó titkos és bizalmas iratok ügyében. Választási bukása után ugyanis dokumentumok ezreit vitte magával, ami súlyos vétségnek számít, miként az is, hogy a „papírok” egy részét többszöri felszólítás ellenére sem szolgáltatta vissza az államnak. A dokumentumokat az FBI tavaly augusztusban találta meg a floridai villa átkutatásakor. A hatóság a törvény 32 rendbeli megsértésével vádolja ebben az ügyben, két társával együtt.

Augusztusban további két vádemelés történt. A hónap elején a 2020-ban elveszített elnökválasztást követő demokráciaellenes összeesküvés miatt szállt rá a hatóság.

Former President Donald Trump prepares to throw a football to the crowd during a visit to the Alpha Gamma Rho, agricultural fraternity, at Iowa State University before an NCAA college football game between Iowa State and Iowa, Saturday, Sept. 9, 2023, in

(Fotó: AP via Beta)

Trump nem ismerte el a Joe Bidennel szemben elszenvedett vereségét, majd – a vádhatóságok szerint – tisztességtelen eszközökkel megkísérelt hatalomban maradni. A vád szerint hamisan állította az elnökválasztás után, hogy ő nyert, s ennek valótlanságával tisztában is volt. Megalapozatlan összeesküvés-elméleteket is terjesztett választási csalásokról, és ezzel tudatosan félrevezette a közvéleményt, s megrendítette a demokráciába vetett bizalmat.

Ezenkívül megpróbált rávenni több magas rangú tisztségviselőt, köztük Mike Pence alelnököt, hogy változtassák meg a választás végeredményét.

Törekvései 2021. január 6-án csúcsosodtak ki, amikor a hazugságaival fellázított támogatói Washingtonban megtámadták a szövetségi parlament épületét a Capitoliumon, és erőszakkal próbálták megakadályozni a békés hatalomátadást. Közben Trump bő három órán keresztül figyelte a csőcselék randalírozását, s csak ezután szólította fel őket békés távozásra. Ez a legsúlyosabb bűncselekmény, amely miatt felelősségre akarják vonni.

Legutóbb (augusztus derekán) már azzal vádolták meg, hogy Georgia republikánus választási illetékeseit (több társával együtt) megpróbálta rávenni, hogy – a valódi győztes Biden helyett – a javára döntsenek a voksok összeszámolása után, vagyis tisztességtelen módon őt nyilvánítsák nyertesnek ebben a szövetségi államban. Ezzel pedig el akarta csalni a 2020-as elnökválasztás eredményét Georgiában.

Az ellene indított négy idei per mindegyikében ártatlannak vallotta magát, pedig az illetékesek által kiteregetett szennyese más képet sugall róla. Korábbi bírósági ügyeihez, s régi jó szokásához híven mindazonáltal továbbra is azt híreszteli, hogy politikai boszorkányüldözés zajlik ellene, pedig ő „semmi rosszat nem tett”. És továbbra is azt szajkózza, hogy politikai ellenfelei elcsalták a 2020-as elnökválasztást.

Követői és támogatói nagy része elhiszi ezt a „mesét”. Ellenfelei viszont alaptalannak, nevetségesnek tartják az állításait. Az ország így politikailag továbbra is nagyon megosztott.

A hatóságokat nem igazán érdekli a két szemben álló tábor véleménye, nekik egyéb elfoglaltságuk van. Például mind a négy vádemelési ügy kapcsán el kellett végezniük az ilyenkor szokásos hivatalos teendőket. A 77 éves Trumpot egyebek mellett bűnügyi nyilvántartásba vették, s legutóbb, a Georgia állambeli hírhedt Fulton megyei börtönben már rabosítási fotót is készítettek róla.

Ez történelmi jelentőségű fénykép, mivel az ő esetében eddig ilyenre nem került sor. Ám az exelnök nem szégyelli, sőt kampányához használja a fotót. Merthogy ismét indulni akar az elnöki tisztségért, amire igen jók az esélyei. Előbb azonban házon belül, vagyis a Republikánus Pártban kell legyőznie a riválisait a 2024 januárjában kezdődő előválasztási megmérettetés során. Ha ez sikerül, ő lehet az újraválasztásban reménykedő Biden kihívója. Esélyei kiválóak, hiszen toronymagasan vezeti a republikánus mezőnyt.

Trumpnak azonban jövőre nemcsak a kampányban, hanem a bíróságokon is helyt kell állnia, ami nagy kihívás lesz számára, és még nagyobb anyagi megterhelés. A várható nehézségek ellenére abban bízik, hogy jövőre ismét elnökké választják. Ebben az esetben saját magát elnöki kegyelemben részesítheti, s ezzel véget vethetne a jogi felelősségre vonására tett kísérleteknek.

Támogatói kitartanak mellette a vádemelések ellenére is. Az amerikai közvélemény nagyobb része ellenben nem örülne az újraválasztásának. A lakosság 53 százaléka jelenleg elzárkózik attól, hogy rá voksoljon, további 11 százalék pedig nem hiszi, hogy rá szavaz majd.

Igaz, egy felmérés szerint a többség a 80 éves Bident sem látná szívesen az elnöki székben. Elsősorban azért, mert túl öregnek tartják. A válaszadók 60 százaléka ráadásul elégedetlen is a munkájával.

Mindezek mellett a szavazók 58 százaléka szerint az Egyesült Államok gazdasága nagymértékben romlott az elmúlt két évben, míg csak 28 százalékuk szerint javult. Ez pedig aligha optimista állásfoglalás. És az sem biztat sok jóval, hogy a gazdaság a recesszió felé halad, miközben az ország kapcsolatai egyre inkább elmérgesednek Kínával, a fő riválissal.