2024. május 11., szombat

A miniszter is elítélte a szabadkai feliratok megrongálását

Határozottan elítélte a szabadkai feliratok megrongálását Tomislav Žigmanov kisebbségügyi miniszter, aki úgy fogalmazott, hogy ezzel a vandál tettel hatalmas mértékben sértették meg a magyar közösség tagjainak nyelvhasználati jogait, amelyek lehetővé teszik a saját nyelv és írásmód hivatalos használatát.

A rongálás helyszínén tett látogatása alkalmával hangsúlyozta, hogy a történtek szöges ellentétben állnak azzal a politikával, amelyet az Ana Brnabić vezette kormány és Aleksandar Vučić államfő folytat.

A miniszter annak az elvárásának adott hangot, hogy a hatóságok megtalálják az elkövetőket, akik később elnyerik majd méltó büntetésüket.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy Szerbia minden polgárának az országa, és az állam alkotmánya meg törvényei minden nemzeti közösség jogait garantálják.

Žigmanov arra szólított fel, hogy a megrongált feliratokat a lehető legrövidebb időn belül állítsák helyre – közli a Vajdasági RTV a miniszter közleményére hivatkozva.

Mint arról korábban beszámoltunk, ismeretlen tettesek megrongálták a magyar feliratokat Palics bejáratánál és a békovai körforgalomnál.

Az esetet elítélte Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke is.