2024. május 14., kedd

A teljes életre készülnek

Rehabilitációs kezelésen a mozgássérült egyetemisták Magyarkanizsán

Magyarkanizsára érkezett dr. Zoran Milošević professzor, tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár, aki a gyógyfürdőben tartózkodó, fogyatékkal élő egyetemistákat látogatta meg csütörtök délelőtt. Az Újvidéki Egyetem karain tanuló fiatalok már negyedik éve töltik a nyaruk egy részét a Tisza-parti településen, ahol a tartományi kormány támogatásával ingyenesen üdülhetnek és gyógyulhatnak. Idén 18 egyetemista vett részt a programban.

A tartományi titkár mindenkit meghallgatott, és válaszolt a felmerülő kérdésekre (Gergely Árpád felvételei)

A tartományi titkár mindenkit meghallgatott, és válaszolt a felmerülő kérdésekre (Gergely Árpád felvételei)

A tartományi titkár köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a projekthez, de legfőképpen a szülőknek és a hallgatóknak. Ahogyan fogalmazott, olyan fiatalokról van szó, akik segíteni szeretnének saját magukon, hiszen tanulnak, aktívan részt vesznek a társadalom mindennapjaiban, ha pedig befejezték a tanulmányaikat, akkor munkába állnak, és más embereken tudnak segíteni.

– Azért vagyunk itt, hogy a tanulmányaikon keresztül támogassuk az oktatást, emellett felkészítjük őket az életre. A rehabilitációnak köszönhetően készségeket sajátítanak el, amelyek segítségével bátran szembenéznek az élet nehézségeivel. Ha nem is a legtökéletesebben, hiszen testi és motorikai problémák gátolják őket, de hatalmas energiával küzdenek. Az itt lévő fiatalok készen állnak arra, hogy felelősséget vállaljanak – mondta Milošević.

Snežana Adžić, a Magyarkanizsai Gyógyfürdő rehabilitációs szakkórházának igazgatója elmondta: hálás azért, amiért a tartományi kormány felismerte a gyógyfürdő munkáját, és partnernek választotta ebben a projektben. Megtisztelő számukra, és erőforrásaikkal igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak. Rámutatott, hogy a gyógyvíz, a gyógyhatású sár és természetesen a képzett szakemberek segítségével sikeresen rehabilitálják a hozzájuk érkező hallgatókat.

– Az első évben még úgy jöttek, mint a pácienseink, azóta pedig már családtagként kezeljük őket – nyilatkozta az igazgató.

A résztvevők közül sokan cerebrális parézisben szenvednek. Ez a központi idegrendszer rendellenessége, amely az agy fejlődési zavarából ered. Kristina Jevtović is egy közülük. Elmondta, hogy számukra nagyon sokat jelent ez a projekt, hiszen 18 éves koruk után nincs lehetőségük ingyenes rehabilitációra, csak saját költségükön kezeltethetik magukat.

Prof. dr. Zoran Milošević régi ismerősként üdvözölte a résztvevőket

Prof. dr. Zoran Milošević régi ismerősként üdvözölte a résztvevőket

– Mindenki sokkal jobban érzi magát ez után a tíz nap után, hiszen a medencés kezelések és a terápiák mellett számos más foglalkozás is van, például oktatói jellegűek, amelyek segítségével a tanulmányainkat is sikeresen tudjuk folytatni. Emellett kulturális programokat is kínálnak. Az együttesem, ahol zongorázom, szintén fellép, és egy kis rockzenével szórakoztatjuk a közönségünket. A Művészeti Akadémia tanára is itt lesz velünk, aki által megismerhetjük a képzőművészet világát és alkothatunk. Minden évben örülünk, amikor ide jöhetünk – újságolta Kristina.

A program augusztus 11-éig tart.