2024. május 14., kedd
U18-AS EB

Szerbia éremért játszhat!

Tovább tart a szerb válogatott kiváló formája a hazai, Nišben zajló korosztályos Európa-bajnokságon, amelyen már garantált, hogy éremért léphetnek pályára a fiúk. A negyeddöntőben ugyanis ellentmondást nem tűrő módon legyőzték Izraelt, így kiharcolták a Németország elleni elődöntő jogát, vagyis rosszabb esetben is a bronzért csatázhatnak majd vasárnap.

Izrael ellen – a Dániával vívott nyolcaddöntőhöz hasonlóan – remekül kezdtek a fiatal Sasok, akik a 23:14-re lehozott második negyeddel alakították ki a döntő előnyt (a nagyszünetben 43:29). Az izraeliek derekasan próbáltak visszazárkózni, egyszer 7 pontra is felkapaszkodtak (53:46), de ennél közelebb nem jártak a fordításhoz, Szerbia a folytatásban stabilizálta megnyugtató vezetését. A győztesnél ismét a Mega nyurga erőcsatára, Bogoljub Marković termelt a legjobban, aki triplából ugyan 0/4-es betlit mutatott be, de 5/7-es hatékonysággal emelgette a kétpontosokat, és a gyűrű alatt megállíthatatlan volt szabályos eszközökkel, tízszer ért oda a büntetővonalra (8/10), végül 18 pontig számlált 10 lepattanó, 3-3 assziszt és blokk, valamint 1 labdaszerzés mellett.

A szerb védelem sikeresen féken tartotta az izraeli támadásokat (Fotó: FIBA)

A szerb védelem sikeresen féken tartotta az izraeli támadásokat (Fotó: FIBA)

A többi negyeddöntős ütközeten sem történt nagy meglepetés, a franciák a szerbekhez hasonlóan simán ütötték ki a szlovénokat, míg a spanyolok és a németek az utolsó percekig izgulhattak az elődöntős szereplésükért, miután a törökök, illetve a görögök sem adták könnyen a bőrüket.

Eredmények, negyeddöntő: Spanyolország–Törökország 75:67, Németország–Görögország 78:70, Franciaország–Szlovénia 81:62, Szerbia–Izrael 83:65. Az elődöntőben (szombaton): Franciaország–Spanyolország, Szerbia–Németország.

Nyitókép: A szerb védelem sikeresen féken tartotta az izraeli támadásokat (Fotó: FIBA)