2024. június 17., hétfő

Halálos bányabaleset történt Lengyelországban

Életét vesztette két bányász a sziléziai Myslowice-Wesola kőszénbányában egy földrengés okozta bányaomlás után, egy harmadik társuk esetében még folyamatban van a mentőakció – közölte kedden a Polska Grupa Górnicza (PGG), a legnagyobb lengyel szénkitermelő vállalat.

A keddre virradóan történt, 2,66-os erősségű földrengés okozta, 870 méter mélységben bekövetkezett bányaomlás által veszélyeztetett vájatban összesen 15 bányász dolgozott.

Tizenegyen a maguk erejéből menekültek ki, kilencet közülük nem életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolnak.

A bányamentők később további három vájárt szállítottak felszínre, közülük kettő esetében az orvos megállapította, hogy nem élnek. A harmadik kimentett bányászt kórházba szállították.

A föld alatt rekedt utolsó bányász után a mentők továbbra is kutatnak – közölte a sajtóval Rajmund Horst, a PGG alelnöke.

Idén ez már a negyedik halálos kimenetelű bányabaleset Lengyelországban. A Myslowice-Wesola bányában április közepén egy ember életébe kerülő bányaomlás történt, két másik üzemben is egy-egy bányász halt meg. Tavaly összesen 15 vájár vesztette életét a lengyelországi bányabalesetekben.

Nyitókép: pixabay.com