2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

A helyi érdekeket képviselik

A Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumot tartott Óbecsén

Vasárnap az óbecsei községben kampányolt a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége és vendégei. Elsőként Péterrévén, Horváth Ottó családi vállalkozását, a Gemini Kft.-t tekintették meg, majd Óbecsén a Rolometal Kft., Kovács Zsolt vállalkozó látta vendégül a csapatot. A körút a Than Emlékházban ért véget, ahol lakossági fórumot tartottak az érdeklődőknek.

Az egybegyűlteket Kiss Igor, a VMSZ óbecsei szervezetének elnöke köszöntötte, aki az elmúlt négyéves munkájuk eredményeiről számolt be röviden. Elmondása szerint mintegy 820 millió dinár jutott a községben lévő iskolák részére, így a többségében magyar iskolák látványos fejlődésen mentek keresztül.

– A Magyarország kormánya által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program keretein belül 1,3 milliárd dinár érkezett a községbe, egyebek mellett 47 kezdő vállalkozó kapott támogatást az elinduláshoz. Csaknem 400 hektárnyi földet vásároltak meg, és 18 kiemelt jelentőségű közepes- és nagy léptékű fejlesztést bonyolítottak le. A civil szervezeteknek és művelődési egyesületeknek 250 millió dinár jutott a négy év alatt épületfenntartásra, programokra és fejlesztésre. Ezenkívül az idősek gondozására, a szépkorúak megfelelő életvitelének biztosítására mintegy 300 millió dinár jutott, az infrastruktúra fejlesztésére 2 milliárd dinárt költöttünk, míg 500 millió dinárt családtámogatásra fordítottunk –  mondta Kiss Igor, aki azt is hozzátette, hogy terveik között szerepel Péterrévén a 24 órás rendőri jelenlét bevezetése, a szociális háló kiépítése és fejlesztése a községhez tartozó falvakban.

Az est folyamán felszólalt Deli Andor, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagja, aki két mandátum után távozik tisztségéből, illetve Vicsek Annamária EP-jelölt is.

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a tartományi képviselőház újonnan kinevezett elnöke arról beszélt, hogy mi a tétje a voksolásnak a vajdasági magyarok számára.

– Június 2-a tétje az, hogy megőrizzük politikai érdekérvényesítő képességünket helyi szinten is. A közösség erejét és az összefogást bizonyítottuk december 17-én országos és tartományi szinten, így most ott lehetünk az országos és a tartományi parlamentben. Ugyanúgy nagyon fontos, hogy Óbecsén, ahogy 2020-ban is, újra releváns politikai tényezővé tegyük a magyar közösséget. Az a tét, hogy ezt megőrizzük és megóvjuk, hogy megtartsuk beleszólásunkat a helyi ügyekbe. Szeretném jelezni, hogy Óbecsén a Petőfi iskola ma nem létezne a Vajdasági Magyar Szövetség és a közösség nélkül, amely mögötte van, hiszen közösen kiálltunk és együtt óvtuk meg a bezárástól. Annak köszönhetően pedig, hogy tartományi és országos szinten is érdek-képviseleti erőnk van, fejleszteni is tudtuk. Ilyen és ehhez hasonló ügyért fontos, hogy június 2-án mindenki járuljon az urnák elé és a Vajdasági Magyar Szövetség listájára szavazzon, hogy ez az érdek-képviseleti erő megmaradjon helyi szinten is – mondta a tartományi parlament elnöke. 

A lakossági fórumon felszólalt Zsigmond Barna Pál, Magyarország EU-s ügyekkel megbízott miniszterhelyettese is, aki a magyar kormány üzenetét tolmácsolta.

– A magyar kormány üzenete a vajdasági magyarok részére az, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az önkormányzati választásokon és az EU parlamenti választásokon is. Ez egy szerzett jog, amivel élni kell! Fontos, hogy olyan emberek kerüljenek az önkormányzatok vezetésébe, akik képviselik a magyarok érdekeit, képviselik azokat a kérdéseket, amelyek a magyar emberek számára fontosak. A VMSZ-nek kitűnő jelöltjei vannak minden önkormányzatban, ezért arra biztatnék minden vajdasági magyart, hogy vegyen részt a választásokon és szavazzon a Vajdasági Magyar Szövetség listájára. Az EU parlamenti választásokon mindenki részt vehet, akinek van magyar állampolgársága és levélben szavazhat a magyarországi választásokon. Aki fontosnak tartja azt, hogy Európában jó irányba menjenek a dolgok, hogy olyan képviselők üljenek Brüsszelben, akik a magyar nemzeti ügyeket képviselik, azok szavazzanak a Fidesz–KDNP jelöltjeire, akik között ott van Vicsek Annamária is. Lényeges, hogy mind a két választáson minél nagyobb számban részt vegyenek a vajdasági magyarok – mondta a magyar miniszterhelyettes.

Delegacija SVM-a posetila je firmu Ota Horvata u Bačkom Petrovom Selu (Fotografija Roberta Rica)

Péterrévén Horváth Ottó cégét látogatta meg a VMSZ küldöttsége (Fotó: Ricz Róbert)

A találkozó végén dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy mi a választások tétje.

– Óbecse nagyon hasonló Szabadkához és az óbecsei VMSZ községi szervezete is hasonló utat futott be, mint a szabadkai szervezet, ezért adottak a párhuzamok. Bízom abban, hogy nagyon jó eredményt tudunk elérni Óbecsén, fontos lenne, hogy mindenki, akinek lényeges a lokálpatriotizmus, fontos a saját településének a fejlődése, legyen szó Péterrévéről, Bácsföldvárról, Dreáról, vagy magáról Óbecséről, a VMSZ jelöltjeit és listáját támogassa. A mi listánk az egyetlen lista, amely képes ezt az önkormányzatot irányítani, döntő befolyással lenni a helyi ügyekre és nem Belgrádból, vagy valahonnan máshonnan kapják a mi jelöltjeink az utasításokat, hanem valóban a helyi érdekeket képviselik. Arra buzdítom a község polgárait, hogy szavazzanak a Vajdasági Magyar Szövetség listájára – hangoztatta a VMSZ elnöke.

Nyitókép: Az óbecsei lakossági fórumon Zsigmond Barna Pál miniszterhelyettes is felszólalt (Fotó: Ricz Róbert)