2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Fontos a bánáti magyarság sorsa

A Vajdasági Magyar Szövetség nagybecskereki lakossági fóruma

A Vajdasági Magyar Szövetség csúcsvezetése és jelöltjei pénteken több bánáti településre látogattak el. Egyebek mellett Tordán tekintették meg a civil szervezetek új otthonát, Nagybecskereken Venczel Ida vállalkozónál tettek látogatást, akinek a vállalkozása 39 éve sikeresen működik és Vajdaság-szerte ismert. Ezután ellátogattak a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolába, Muzslyán pedig megtekintették a Lehel Sportközpontot, amely újabb jelentős beruházások színhelye lesz a közeljövőben. A látogatási nap Muzslyán közösségi találkozóval zárult.
A Sonja Marinković Általános Iskola (az egykori Messinger) az egyetlen általános iskola, amelyben még van magyar tannyelvű oktatás. Az iskolának – a szentmihályi és a lukácsfalvi kihelyezett tagozatokkal együtt – 135 diákja van. 
– Az idén Nagybecskereken nincs elsősünk, de jövőre öt diákra számítunk, eddig ennyi iratkozott be. Szentmihályon négy kis elsősre számítunk, Lukácsfalván pedig egy elsős diák lesz. Az iskola 1904-ben épült, elsőként volt Nagybecskereken tornaterme. Most viszont sajnos nincs tornatermünk – mondta Tóth Rimai Anasztázia, az iskola igazgatója. 
Az iskola megtekintése után Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke kijelentette, hogy konkrét elképzelések vannak a felújítására vonatkozóan. 
– Ez egy nagyobb összeget igényelne, de Nagykikindán is láthattuk, hogy meg tudtunk mozdítani 400 millió dinárt is a tartományi költségvetésből, úgyhogy itt Nagybecskereken is igyekszünk majd felújítani a „Szonyát”, tornateremmel szeretnénk bővíteni a lehetőségek tárházát. Most, hogy megalakult az új szerbiai kormány, én bízom abban, hogy a közberuházási minisztériumból az ehhez hasonló projektumokat is tudnánk támogatni a köztársasági költségvetésből is –  mondta a VMSZ elnöke.
 

Venczel Ida vállalkozónál (Fotó: Kecskés István)

Venczel Ida vállalkozónál (Fotó: Kecskés István)

A nap zárórendezvénye a muzslyai Petőfi Sándor MME színháztermében megtartott közösségi találkozó volt, amelyen Sztojkó József, a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének elnöke, Deli Andor, a FIDESZ–KDNP európai parlamenti képviselője és Vicsek Annamária, az európai parlamenti választások jelöltje szólt az egybegyűltekhez. 
Deli Andor megköszönte a polgároknak az elmúlt időszakban iránta tanúsított bizalmat, Vicsek Annamária pedig az előttünk álló mindkét választásnak a fontosságát hangsúlyozta:
– Az önkormányzati választásokon nagyon fontos részt venni, hiszen nem mindegy, hogy a vajdasági magyarokat hány képviselő fogja képviselni a városi községi önkormányzatokban. Ezért borzasztóan fontos, hogy június 2-án a lehető legtöbben kimenjünk, és a Vajdasági Magyar Szövetség listáján a dr. Pásztor Bálint neve előtti számot karikázzuk be. A másik pedig, ami szintén ugyanennyire fontos, az európai parlamenti választásokon való részvétel, hiszen a Fidesz–KDNP listáján a Vajdasági Magyar Szövetségnek a jelöltje is szerepel, s ez azt jelenti, hogy az elkövetkező időszakban is nagy a valószínűsége annak, hogy a vajdasági magyar közösségnek a következő öt évben is lesz képviselője az Európai Parlamentben – mondta a képviselőjelölt. 
A nagybecskereki városi képviselő-testületben a VMSZ–nek három képviselője volt, és legalább ennyi mandátumra számítanak a következő időszakban is. Önkormányzati támogatással sikerült Erzsébetlakon, Lukácsfalván és Muzslyán több utcát aszfaltozni, ahol közben elkezdődött a Petőfi Sándor MME nyári színpadának felújítása is. 
– A nagybecskereki oktatási intézmények is fontosak, hisz a VMSZ-es képviselők nagyon odafigyelnek arra, ahol magyar nyelvű tanítás folyik, és megpróbálnak minden anyagit és  hozzávalót beszerezni, hogy az oktatás folytonos legyen. De említhetném a szentmihályi iskolát, valamint az ottani egyesületek támogatását is. Azért, hogy minden támogatást továbbra is folytathassunk, nagyon fontos, hogy június 2-án mindannyian menjünk el szavazni, és karikázzuk be a Vajdasági Magyar Szövetség listáján a dr. Pásztor Bálint előtti számot – mondta Sztojkó József, a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének elnöke.  
A Vajdasági Magyar Szövetség politikusai nemcsak a kampány során szoktak a közösség tagjaival találkozni, éppen ezért van az, hogy egész Vajdaságban, így Bánátban is sok konkrét fejlesztési elképzelés valósul meg. Mert amit a helyiek szeretnének, ahhoz a VMSZ megpróbál pénzt rendelni – mondta Pásztor Bálint. 
– Ehhez arra van szükség, hogy legyenek képviselőink. Ez a június 2-i választásnak a tétje, és az egészen biztos, hogy a bánáti magyar közösségnek az érdekeit a VMSZ-en kívül senki más az önkormányzatokban nem képviselte eddig sem, és nem képviseli a jövőben sem, ezért nem mindegy, hogy mennyi képviselője lesz a június 2-i választások után az önkormányzatokban a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Az pedig, hogy ennyi időt töltünk itt Bánátban a kampány során is, azt bizonyítja, hogy fontos számunkra a bánáti magyarságnak a sorsa, és nem kizárólag a tömbönkormányzatokra összpontosítunk, nem kizárólag azokra az önkormányzatokra, amelyekben esélye van nyerni a Vajdasági Magyar Szövetségnek, hanem azokra is, ahol egy-két-három-négy képviselőnk lehet, hiszen nagyon nem mindegy, hogy például kettő lesz vagy három – érvelt a VMSZ elnöke.

Nyitókép: Az egykori Messingerben (Fotó: Kecskés István)